Home

Резервната банка на Индия потвърждава изследването на създаване на дигитална валута на централната банка

31.08.2018 11:58 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Резервната банка на Индия потвърждава изследването на създаване на дигитална валута на централната банка

Централната банка на Индия (RBI), потвърди създаването на междуведомствена група, натоварена с анализирането на възможността за емитиране на дигитална валута на централната банка, подкрепена от рупии (CBDC), съобщава Economics Times.

Централната банка на Индия (RBI), потвърди създаването на междуведомствена група, натоварена с анализирането на възможността за емитиране на дигитална валута на централната банка, подкрепена от рупии (CBDC), съобщава Economics Times.

Създаването и фокусът на групата бяха подробно описани в годишния доклад на банката от 2017-18 г., потвърждавайки по-ранни подробности след срещата на Комитета по паричната политика на Индия през април.

Economic Times цитира статистически данни, които предполагат, че разходите за отпечатване на хартиени банкноти в Индия са били 6,3 милиарда рупии (около $89 милиона) за финансовата 2018 година. Докладът на RBI отбеляза, че:

В световен мащаб нарастващите разходи за управление на хартиени/метални пари доведоха централните банки по целия свят да проучат възможността за въвеждане на фиатни цифрови валути.

Други фактори включват “бързи промени в платежната индустрия” и “покачване” на частни цифрови токени, според Economic Times.

Махеш Макхиджа от EY India заяви пред вестника, че “идеята за издаване на цифрова валута от централна банка е много обещаваща, въпреки че е необходимо да се обърне внимание на проблемите, свързани с цифровото фалшифициране”. По-нататък той отбеляза, че индикацията на RBI, че е отворена идеята за използване на разпределените технологии (DLT) за платежни системи, клирингови и сетълмент процеси, е “приветствано развитие”.

Макар да отбелязва, че криптото понастоящем не представлява “системни рискове”, банката предупреди, че “крипто екосистемата може да засегне съществуващата система за плащане и сетълмент, която от своя страна може да повлияе на предаването на паричната политика.”

Призовавайки се за координация с глобалните регулаторни органи, за да се справи с предизвикателствата, породени от крипто, банката съобщи, че междувременно ще наблюдава внимателно:

Крипто търговия, която пренасочва от борси към режим peer-to-peer, което може да включва и увеличаване на използването на пари в брой. Възможностите за миграция на крипто обменни къщи до тъмни басейни / парични средства и до офшорни местоположения, създават загрижеността при борбата срещу изпирането на пари (AML) / борбата с финансирането на тероризма (CFT) и данъчните въпроси.

Важната и противоречива забрана на RBI за взаимоотношенията на банките с крипто свързани предприятия и лица, влезе в сила на 5-ти юли. В отговор на някои вътрешни борси или са преустановени тегления на фиат, или са посочени планове за трансформиране в P2P платформи, така че да се избегне вътрешно крипто-към-фиат конвертиране.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Корелацията между криптовалутите и фондовия пазар достигна своя връх – Coinbase

Неотдавнашен доклад на Coinbase разкрива, че през септември корелацията между криптовалутите и фондовите пазари е достигнала исторически връх и е достигнала 50%.

28.09.2024 21:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Боливия регистрира скок на крипто транзакциите

В неотдавнашен доклад на Централната банка на Боливия (BCB) се подчертава значителното увеличение на транзакциите с виртуални активи в Боливия след решението на страната да отмени забраната си за Биткойн през юни.

28.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Ръководителят на SEC ще напусне ако Тръмп бъде избран според американски сенатор

Сенаторката от Уайоминг Синтия Лумис наскоро предположи, че председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ Гари Генслер може да се оттегли от поста си през следващата година.

28.09.2024 16:00 1мин. четене Kosta Gushterov

3 макроикономически фактора, които може да повлияят на крипто сектора до края на 2024

Пазарът на криптовалути може да е готов за потенциален растеж, тъй като навлиза в четвъртото тримесечие, което исторически е благоприятен период.

28.09.2024 13:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.