НАЧАЛО Крипто Крими

Нова тенденция сред крипто хаковете – крадците връщат откраднатите средства

май 24, 2023 20:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Нова тенденция сред крипто хаковете – крадците връщат откраднатите средства

Според неотдавнашен доклад на TRM Labs, компания занимаваща се с блокчейн разузнаване, през първото тримесечие на 2023 г. от крипто проекти са откраднати приблизително $400 милиона при серия от 40 атаки. Това бележи значителен спад от 70% в сравнение със същия период на 2022 г.

TRM отбеляза и спад в средния размер на атаките, като сумата е намаляла от $30 милиона през 2022 г. до $10.5 милиона през съответния период на 2023 г.

Интересно е, че хакерите все по-често връщат откраднатите средства, като предпочитат да получат възнаграждение в замяна за тях от засегнатите проекти.

TRM Labs изчисли, че през 2023 г. жертвите на хакерски атаки са успели да възстановят почти половината от откраднатите средства.

Например според информацията един от нападателите, използвал протокола TenderFi, е върнал 50% от откраднатите от атаката $1.6 милиона, като в замяна е получил награда от $850,000.

По подобен начин хакерът, стоящ зад експлойта на протокола за кредитиране на Euler, се съгласи да върне всичките отнети криптовалути на стойност $200 милиона.

В друг случай хакерът, отговорен за източването на протокола Safemoon, върна $7.1 милиона от откраднатата криптовалута, като задържа останалите $9 милиона. И двата инцидента се случиха през март.

От TRM Labs предполагат, че нарастващият регулаторен контрол върху крипто хакерските атаки и поредицата от високопоставени случаи на правоприлагане могат да обяснят тази тенденция.

Крипто борсите затягат политиките си в посока опознаване на клиентите (KYC) и борба с прането на пари (AML), което прави конвертирането на откраднатите монети в кеш по-трудно.

Освен това популярният инструмент за пране на пари, базиран на Етериум, Tornado Cash, е под санкциите на САЩ от август 2022 г. насам. В резултат на това всички средства, свързани с Tornado, автоматично се включват в черния списък на регулираните борси.

Арестът на Авраам Айзенберг, първото известно лице, задържано за експлоатация на децентрализирани финансови протоколи (DeFi), също може да послужи като възпиращ фактор.

Айзенберг публично призна, че е експлоатирал протокола Mango Markets и е разкрил неговата уязвимост. Той беше арестуван в Пуерто Рико през декември.

Злонамерените хакери срещат все по-големи трудности при опитите си да преобразуват откраднатите средства, което ги кара да се задоволяват с възнаграждения за открити грешки.

Все по-забележим става и възходът на етичните хакери, които активно допринасят за засилване на контрола върху киберсигурността в DeFi екосистемата.

Струва си да се отбележи, че в миналото откраднатите средства са били връщани от DeFi хакери, включително в случаи като Defrost Finance и Nomad Bridge през 2022 г., Poly Network през 2021 г. и dForce през 2020 г.

През март Crystal Blockchain изчисли, че общите загуби от хакерски атаки и измами възлизат на около $119 милиона. DeFi протоколите продължават да бъдат предпочитани цели за хакеритe поради податливостта на сложните смарт договори на манипулация.

Също така Chainalysis съобщи, че през 2022 г. експлойтите на DeFi са съставлявали 82% от цялата открадната криптовалута.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Биткойн милионер открит мъртъв в САЩ

Във вторник семейството на Джон Форсайт, лекар от спешното отделение и иноватор в областта на криптовалутите, разкри, че той е открит мъртъв в северозападен Арканзас след предишното му изчезване този месец.

юни 1, 2023 14:04 2 мин. четене

Проект за меме криптовалута, обвинен в измама на инвеститорите

Крипто инфлуенсърът, познат като “ZachXBT” обвини проекта $VIRAL Meme Coin, че е измамил инвеститорите със 131 ETH, което поражда опасения за поредната измама с меме монети, използващи верифициран бадж (синя отметка), за да измамят нищо неподозиращи хора.

май 30, 2023 11:00 2 мин. четене

САЩ иска да конфискува криптовалути от сметки на Binance

В неотдавнашно съобщение за пресата се посочва, че прокуратурата на САЩ е предприела правни действия за възстановяване на постъпленията от криптовалута, свързани с измамна схема, насочена към компания, базирана в Масачузетс.

май 28, 2023 12:00 1 мин. четене

Великобритания отчита загуби за над $370 милиона от крипто измами

Според британска агенция за докладване на измами, през изминалата, над 40% от загубите поради крипто измами във Великобритания година са се увеличили.

май 26, 2023 17:15 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.