НАЧАЛО Регулации

Фед създава програма за финансиране на банки в затруднение на стойност $25 милиарда

март 13, 2023 13:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Фед създава програма за финансиране на банки в затруднение на стойност $25 милиарда

Управителният съвет на Федералния резерв (Фед) обяви създаването на програма за срочно финансиране (Bank Term Funding Program - BTFP) на стойност $25 милиарда, чиято цел е да се осигури ликвидна подкрепа на банките и други отговарящи на условията депозитарни компании, за да се избегнат по-нататъшни проблеми с ликвидността на банките.

Този ход идва в момент, в който няколко американски банки се сринаха, предизвиквайки загриженост сред вложителите за сигурността на техните депозити.

Наличност на заеми за компаниите

BTFP предлага заеми за срок до една година на отговарящи на условията компании като банки, спестовни асоциации, кредитни съюзи и други правоспособни депозитни институции.

За да получат заем, компаниите трябва да заложат като обезпечение американски държавни ценни книжа, дългови ценни книжа на агенции и ценни книжа, обезпечени с ипотеки, или други допустими активи, които ще бъдат оценени по номинална стойност. Фед смята, че BTFP ще служи като допълнителен източник на ликвидност срещу висококачествени ценни книжа, като елиминира необходимостта институциите да продават ценни книжа в трудни периоди.

Паника в крипто пространството

Съобщението за BTFP идва след значителната продажба на активи и акции от страна на Silicon Valley Bank, което доведе до масово изтегляне на вложители от банката. Тази паника се разпространи в крипто пространството, тъй като емитентът на стабилни монети Circle разкри, че има $3.3 милиарда в SVB, което предизвика допълнителна тревога и доведе до това, че стабилната монета на компанията, USD Coin,  загуби обвързаността си с щатския долар.

Действията на FDIC за обезщетяване на вложителите на SVB

Обявяването на BTFP съвпада с одобрението на действията на Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) за обезщетяване на вложителите на Silicon Valley Bank и закриването на базираната в Ню Йорк Signature Bank, позовавайки се на системен риск.

Тези действия ще допринесат значително за възстановяване на доверието в банковата индустрия, особено сред вложителите, които може да са загубили доверие поради неотдавнашните банкови фалити.

Значение на програмата за финансиране

BTFP е важен ход на Управлението за федерален резерв за осигуряване на ликвидна подкрепа на отговарящите на условията банки и други депозитарни компании. Програмата ще спомогне да се гарантира, че нуждите на клиентите по време на сътресения ще бъдат удовлетворени.

С BTFP отговарящите на условията банки ще имат достъп до надежден източник на финансиране по време на стрес, което ще намали риска от масово изтегляне на средства от банките и други ликвидни кризи.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн скочи над $22,000 на фона на банкови сривове


Заключитение

В обобщение, обявяването на програмата за срочно банково финансиране (BTFP) ще допринесе в голяма степен за предотвратяване на по-нататъшни проблеми с банковата ликвидност.

Компаниите, отговарящи на условията, вече ще имат достъп до надежден източник на финансиране в периоди на стрес, което ще намали риска от масово изтегляне на средства от банките и други ликвидни кризи. След като FDIC одобри действията за обезщетяване на вложителите в Silicon Valley Bank, този ход ще помогне за възстановяване на доверието в банковата индустрия, особено сред вложителите, които може би вече са загубили доверие.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

SEC предупреди инвеститорите за рисковете при крипто инвестирането

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) издаде “предупреждение за инвеститорите” относно рисковете от инвестиране в дигитални активи.

март 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Ценни книжа ли са криптовалутите? Поглед към регулаторния и финансовия им статут

Нарастващата популярност на криптовалутите породи множество въпроси, включително дали те трябва да се считат за ценни книжа.

март 25, 2023 20:00 5 мин. четене

SEC предупреждава инвеститорите за рисковете в крипто

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) издаде “предупреждение за инвеститорите” относно рисковете от инвестиране в цифрови активи.

март 25, 2023 11:00 2 мин. четене

Фед ще преразгледа надзора и регулирането след фалита на Silicon Valley Bank

Председателят на Федералния резерв (Фед), Джером Пауъл публично призна, че неговият регулатор е бил изненадан от внезапния срив на Silicon Valley Bank (SVB), въпреки че е отговарял за надзора ѝ.

март 24, 2023 8:00 3 мин. четене