НАЧАЛО Други

БРИКС: САЩ отговаря на заплахата

май 7, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: САЩ отговаря на заплахата

Усилията за разширяване на алианса БРИКС привлякоха значително внимание в световната икономика. В стремежа си към растеж колективът насочи вниманието си към съюзниците на САЩ, като привлече молби за членство от много държави, включително от Африка.

Държавният департамент на САЩ изрази положителната си позиция по отношение на ангажираността на Африка с БРИКС, като подчерта собствената си позитивна политика.

Разширявайки се в Близкия изток и Африка, Русия и Китай поеха водеща роля в усилията за разширяване на алианса БРИКС. Привлекателността на тези държави се намира в техните богати природни ресурси, както подчертава Fox News. От друга страна, Съединените щати признаха възможността африканските държави да се присъединят към БРИКС.

Несъмнено възходът на страните от БРИКС е доминираща тема през 2023 г. досега. Надминавайки страните от Г-7 по БВП, колективът е готов за продължителен растеж, който потенциално би могъл да повлияе на Съединените щати.

Забележително е, че продължаващите усилия за разширяване на алианса БРИКС са насочени конкретно към съюзниците на САЩ. Съобщенията сочат, че Русия и Китай активно се стремят към участието на Африка в колектива.

За разлика от тях Държавният департамент на САЩ поддържа “позитивна” американска политика по отношение на Африка.

Според говорител на Държавния департамент:

Ние активно насърчаваме програма за Африка, която показва предимствата на нашите модели на управление и икономика. Нашата политика не изисква от партньорите ни да избират между Съединените щати и други държави.

По отношение на потенциалното присъединяване към БРИКС, говорителят заяви още:

Съединените щати подкрепят развитието на африкански партньорства с други държави.

Нашето виждане за икономическия напредък включва демократично управление, зачитане на човешките права и прозрачност.

Основният ни фокус е върху укрепването на местния капацитет, създаването на възможности за заетост в Африка и сътрудничеството с нашите партньори и съюзници за насърчаване на устойчиво, приобщаващо и дългосрочно икономическо развитие.

Тези изявления идват в момент, когато държавите от БРИКС ясно са определили Африка и Близкия изток като потенциални членове. Освен това няколко неидентифицирани държави също изразиха желанието си за членство, допринасяйки за бързото разширяване на тази колективна сила.

Наскоро Bank of America Securities заяви, че БРИКС ще изпитат трудности по време на новото им начинание, което има за цел страните в алианса да се откажат от долара.

Bank of America Securities се противопостави на неотдавнашните заглавия, според които глобалната роля на щатския долар е застрашена поради преговорите между развиващите се страни за замяна на щатския долар с алтернативна валута в търговията помежду им.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Robinhood делиства Cardano, Solana и Polygon

Гигантът в търговията Robinhood изключва от списъка няколко известни криптоактива в отговор на това, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) съди Binance и Coinbase за предполагаемо нарушение на законите за ценните книжа.

юни 10, 2023 11:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.