НАЧАЛО Други

БРИКС: Новата валута може да елиминира нуждата от долара

май 1, 2023 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Новата валута може да елиминира нуждата от долара

Бивш икономически съветник на Белия дом твърди, че бъдещата валута, емитирана от БРИКС, може да измести доминацията на щатския долар в международната търговия.

Джоузеф Съливан сподели, че емитирането на пари от БРИКС ще позволи на членовете на алианса да обърнат гръб на долара и да търгуват със стоки и услуги, използвайки новата валута.

Икономистът каза още, че новата валута може да бъде началото на края на управлението на долара, тъй като БРИКС е съставена от икономически силни страни в съответните си региони.

Според него би било реалистично да си представим БРИКС да използва за търговия само новата валута. Той сподели още , че като за начало, държавите членки на алианса биха могли да финансират изцяло сами сметките си за внос.

През 2022 г. като цяло БРИКС реализираха търговски излишък, известен още като излишък по платежния баланс, в размер на $387 милиарда – най-вече благодарение на Китай.

Съливан подчерта също, че групата ще бъде готова да постигне ниво на самодостатъчност в международната търговия, което заобикаля другите валутни съюзи в света.

Що се отнася до зависимостта на американското правителство от долара, за да държи другите държави в подчинение, Съливан каза, че реакцията на другите държави след финансовите санкции, наложени на Русия, показва, че използването на долара като оръжие ще става все по-неефективно.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ; Глобално отдръпване от щатския долар – прогноза на Сергей Лавров


Макар Съливан да вярва, че новата валута има потенциал да измести долара, той заяви, че все още ще е необходимо време, за да се детронира щатския долар, тъй като това не може да стане за една нощ.

Според мнозина през 2023 г. щатският долар ще се сблъска не само с нарастващото движение срещу него, а и с нарастващият интерес към златото, тъй като по данни на Световния съвет по златото през първото тримесечие на 2023 г. Китай, Русия и Индия са добавили големи количества от благородния метал към резервите си.

Смята се, че акумулацията ще продължи, тъй като държавите от БРИКС планират да подкрепят новата си валута със злато, а не с щатския долар.

Според автора на книгата за лични финанси “Богат татко, беден татко”, Робърт Кийосаки, ако доларът изгуби доминацията си в глобалната икономика, САЩ със сигурност ще се сблъскат с множество кризи, включително хиперинфлация, война и глад.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.