НАЧАЛО Други

Виталик Бутерин предупреди за опасности, свързани с мрежата на Етериум

май 22, 2023 16:57 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Виталик Бутерин предупреди за опасности, свързани с мрежата на Етериум

Виталик Бутерин изрази опасенията си в публикация относно потенциалното напрежение върху социалния консенсус на Етериум. 

Той подчерта необходимостта от внимателно обмисляне на определени методи и предлагане на жизнеспособни решения.

Едно забележително събитие, което предизвика тези опасения, беше бързият възход на PEPE, меме монета, която предизвика претоварване на блокчейна на Етериум. 

В резултат на това таксите за газ достигнаха едногодишен връх по-рано този месец, подчертавайки въздействието на внезапната популярност на PEPE.

Опасенията на Бутерин възникнаха, когато се появиха мнения, предлагащи използването на консенсусния механизъм на Етериум за различни приложения. 

Тези приложения варират от използване на механизми за гласуване за потвърждаване на истината до подпомагане на възстановяването на проекти от втори слой, които са допълнителни мрежи, изградени върху Етериум. 

Въпреки че тези предложения бяха направени с добри намерения, Бутерин предупреди за потенциалните системни рискове, които те биха могли да внесат.

Макар да призна, че използването на стейкнат ETH от валидатор за множество цели може да е приемливо, Бутерин предупреди за опасностите от претоварване на консенсуса на Етериум. 

За да илюстрира тезата си, той даде редица примери. Сценариите с нисък риск биха могли да включват използване на статута на валидаторите на Етериум за проверка в социалните мрежи или за доказване на богатство.

И обратното, високорисковите сценарии могат да включват опити за принуждаване на по-широката общност на Етериум да прави промени единствено за решаване на проблеми с конкретни проекти. 

Бутерин категорично посъветва да не се предприемат подобни начинания, като подчерта потенциала за вредни последици. По същество той призова за предпазливост при оказването на прекомерен натиск върху системата за сигурност на Етериум, опасявайки се, че тя може да се разклати под натиска, което да доведе до разделение на общността и да подкопае основните принципи на Етериум.

Бутерин също така предложи няколко възможни решения и начини на действие за намаляване на тези рискове. Едно от предложенията включваше внедряването на надеждни ценови оракули.

Той обаче отбеляза, че съществуващите оракули или не достигат пълната крипто икономическа децентрализация, или разчитат на гласуване на валидатори, като използват стратегии за спешно възстановяване, които невинаги са в съответствие с призива за консенсус на първи слой за възстановяване.

Освен това съоснователят на Етериум препоръча да се намали зависимостта от мостове между веригите. Тези мостове бяха обект на значими атаки през последните години, което накара Бутерин да подчертае важността на намирането на алтернативни подходи за намаляване на свързаните с тях рискове.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.