НАЧАЛО Крипто Крими

Хванаха предприемач да изпира стотици милиони евро в Биткойн за престъпници

септември 8, 2023 22:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Хванаха предприемач да изпира стотици милиони евро в Биткойн за престъпници

Белгийските власти обвиниха базиран в Лондон финтех предприемач, че е използвал платформата Binance, за да улесни изпирането на стотици милиони евро под формата на Биткойн от името на престъпници.

Сред тях са белгийски наркобарон, известен като “режещият пръсти“, и бразилски наркобарон, оприличаван на Пабло Ескобар.

Според Bloomberg властите в Белгия искат екстрадирането на 38-годишния Кайо Марчесани от Обединеното кралство. Те твърдят, че Марчесани съзнателно и умишлено е насочвал средства на международни наркотрафиканти към Биткойн (BTC). Сред предполагаемите му клиенти са Флор Бресерс и Серджо Роберто де Карвальо.

Бресърс, известен още като “режещият пръсти“, е известен наркобарон, който прилага брутални тактики, включително рязане на пръсти с ножици, както и отвличане и нападение над холандски цветар, който не успява да транспортира наркотиците му. Марчесани е обвинен, че е управлявал 14 сметки в Binance от името на Бресърс преди ареста на последния през февруари 2022 г.

Говорител на Binance заяви, че борсата за криптовалути е предоставила “практическа оперативна помощ” на властите във връзка с разследването.

Карвальо, наричан “бразилският Пабло Ескобар“, е ръководител на международна операция за трафик на наркотици и е задържан през юни 2022 г. Срещу него бяха повдигнати обвинения в пране на пари, фалшифициране на документи, инсцениране на собствената му смърт и убийство, свързано с трафик на наркотици.

Прокурорите твърдят, че Марчесани е държал и изпирал незаконно придобитите печалби на Карвальо, като същевременно е налагал необичайно високи такси за трансфери.

Белгийските следователи свързват двете лица с контрабандата на 12 тона кокаин на стойност над $283 милиона, който е бил иззет от контейнери в Ротердам. Открита е и кореспонденция между Марчесани (използващ псевдонима “Greysmith“) и Карвальо (използващ псевдонима “Lucrativeherb“), в която се обсъждат рисковете от трафика на наркотици.

По време на ареста му на летище Хийтроу през май Марчесани е имал денонощна охрана и в лондонската му резиденция са открити значителни суми в брой заедно с активи в криптовалута на стойност $1.9 милиона. Впоследствие портфейлът му с криптовалута беше замразен.

Марчесани е собственик на Trans-Fast Remittance, базирана в Лондон фирма за посредничество при плащания, одобрена от Органа за финансово поведение (FCA). Данни от трудово дело разкриват, че 85% от клиентите на Trans-Fast са от бразилски произход, а Марчесани е изразил интерес да трансформира компанията за парични преводи в онлайн банка.

FCA информира Bloomberg, че се “ангажира” с Trans-Fast като част от текущите си надзорни усилия, включително въпроси, свързани с този случай.

Освен това Марчесани изпълнява длъжността главен финансов директор и притежава 50% дял в Acai Berry Foods Ltd, описано като “успешно предприятие, насочено към насърчаване на здравословното хранене в кафене“. Неговите правни представители от Mishcon de Reya твърдят, че този бизнес е законният източник на средствата му.

Марчесани категорично отрича всички обвинения, като правният му екип твърди, че обвинението се основава на “неверни, неясни, двусмислени или неточни данни“.

Преди това съдилищата в Обединеното кралство отказаха да го пуснат под гаранция поради опасения за риск от бягство. Адвокатите му планират да оспорят екстрадицията му в съдилищата на Обединеното кралство, като твърдят, че разследващите представят множество случаи по различно време.

Ако бъде осъден от белгийските власти, Марчесани потенциално може да бъде осъден на до пет години лишаване от свобода. Очаква се решението за екстрадицията му да бъде взето до края на септември, както е определено от съдия от Обединеното кралство.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Съдът няма да позволи на Сам Банкман-Фрийд да бъде пуснат от ареста преди делото

Искането на Сам Банкман-Фрийд да бъде освободен от федералния затвор в Бруклин преди съдебния процес по едно от най-значимите наказателни дела в историята на САЩ беше отхвърлено от окръжния съдия Люис Каплан.

септември 29, 2023 16:00 1 мин. четене

Арестуваха един от най-популярните крипто инфлуенсъри докато стриймва

Според информацията крипто инфлуенсърът Бен Армстронг, известен преди това като “BitBoy”, е бил арестуван, докато е предавал на живо пред дома на бивш бизнес партньор, за когото твърди, че притежава неговото Ламборгини.

септември 27, 2023 15:00 1 мин. четене

Топ крипто борса загуби близо $8 милиона в криптовалути след пробив на сигурността

На 24 септември борсата HTX на Huobi Global претърпя значителен пробив в сигурността, в резултат на което бяха загубени дигитални активи на стойност $7.9 милиона.

септември 26, 2023 13:00 2 мин. четене

Крипто борса претърпя тежък пробив на сигурността – засегнати са 100,000 сметки

Водещата крипто борса в Южна Корея – Upbit – в момента се бори със значителен пробив в сигурността, който се отрази на цялата крипто общност.

септември 25, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.