НАЧАЛО Други

БРИКС: 5 богати на петрол държави искат да се присъединят

май 6, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: 5 богати на петрол държави искат да се присъединят

Нарастващото движение срещу щатския долар се коментира от цял свят през последния месец. То е оглавено от групата БРИКС, която планира да създаде нова валута за уреждане на световната търговия, която може да бъде подкрепена със злато.

Изглежда идеята се харесва на някои държави, тъй като според информацията 19 страни са проявили интерес към присъединяване към БРИКС и са изпратили молби за членство.

Освен това стана ясно, че пет богати на петрол държави са готови да се присъединят към алианса БРИКС и са проявили интерес да приемат новата валута. Ако страните производителки на петрол се присъединят към блока, се смята, че рискът за глобалното господство на щатския долар ще нарасне.

Интересът на държавите от Близкия изток към БРИКС е обезпокоителен, тъй като петролът играе важна роля в световната търговия, и разплащането в сектора с бъдещата валута на алинаса може да допълнително да допринесе за гибелта на доларa.

Петте богати на петрол държави, които проявиха интерес да се присъединят към алианса са Алжир, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн.

Близкият изток произвежда около една трета от световния суров петрол, изнасяйки повече от 30 милиона барела дневно, като само Саудитска Арабия отговаря половината от износа с 15 милиона барела всеки ден.

Според данните месечният износ на дизелово гориво от Близкия изток за Северозападна Европа е средно над 1 милион тона за първото тримесечие на 2023 г., което е повече от 785,000 тона месечно през последното тримесечие на 2022 г.

Износът за Африка през март достигна четиримесечен връх от 2.57 милиона, в сравнение със средномесечните около 1.3 милиона през 2022 г.

Най-големият износител на петрол, Саудитска Арабия, внесе 261,000 тона руски дизел през март и началото на април – най-големият обем, който някога е получавала от Русия. Според доклад на Reuters Саудитска Арабия подпомага БРИКС, като купува руски петрол и го изпира в Европа.

Товарите с руски дизел, натоварени през март, се търгуваха на цена от $60 до $70 за барел на база “франко борд”, което се равнява на отстъпка от около $20 за барел спрямо бенчмарка в Близкия изток. Това е под ценовия таван от $100 за барел, определен от групата Г-7.

Ако страните производителки на петрол се присъединят към БРИКС и приемат новата валута, те биха могли да принудят западните държави да плащат с новата валута, като се смята, че именно САЩ ще бъде засегната от този ход.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

5 Отговори на “БРИКС: 5 богати на петрол държави искат да се присъединят”
  1. Интереса към брокс бил обезпокоителен.ами сащ и англия ,ако не налагаха със сила да ги “обичат”, светът щеше да е разделен на две сащ,англия от една срана,а от другата останалия свят

  2. Дано стане скоро и миризляците американци да затънат до уши в тинята защото си го заслужават с това тяхното налагане и натрапване и тяхните войни по цял свят и кемтрейлс където пръскат боклуците със самолетите и световните финансови кризи където правят и ГМО боклуците където тъпчат хората с тях и лицемерната им демокрация която се оказа че е една световна мизерия от която имат полза само те и протежетата им от ЕвроГЕЙския съюз

  3. Даниела Николова,

    Рискът бил обезпокоителен! Така ли, и за кого е обезпокоителен? Защото за мен е успокоителен. Не мисля че целият свят, включително и ние трябва да обслужваме господството на американския долар.
    Нашата полза каква е?
    Да се подиграват с нас и да чакаме за визи като десета категория хора.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.