Home

Боливия премахва забраната за транзакции с криптовалути

28.06.2024 18:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Боливия премахва забраната за транзакции с криптовалути

Централната банка на Боливия (BCB) обяви значителна промяна в нормативната уредба, като отмени забраната за крипто транзакции, която бе в сила от декември 2020 г. съгласно Резолюция № 144/2020 на Управителния съвет.

Този ход привежда Боливия в съответствие с регионалните тенденции, тъй като съседна Аржентина също възприе по-благоприятна позиция по отношение на цифровите активи.

Актуализираните разпоредби вече позволяват на банките да извършват транзакции с криптовалути чрез разрешени електронни канали. Въпреки това BCB поясни, че криптовалутите не се признават за законно платежно средство. Това означава, че макар дигиталните активи да могат да се използват за транзакции, те нямат статут на официална валута и предприятията не са задължени да ги приемат като плащане.

Тази актуализация на нормативната уредба е резултат от съвместни усилия с участието на BCB, Надзорния орган на финансовата система (ASFI) и Звеното за финансови разследвания (UIF). Тя е съобразена и с препоръките на Латиноамериканската работна група за финансови действия (GAFILAT), която призова Боливия да се справи с предизвикателствата, породени от дигиталната финансова среда.

Въпреки приема на Биткойн и други криптовалути, BCB остава предпазлива. Тя планира да включи информация за рисковете, свързани с крипто търговията, в своя план за икономическо и финансово образование. Тази инициатива има за цел да информира населението за безопасното управление на дигитални активи, като подчертае важността да се осъзнават потенциалните рискове.

Отмяната на забраната за криптовалути в Боливия бележи края на строгите разпоредби, започнали през 2014 г., когато Органът за надзор на финансовата система забрани използването на криптовалутите поради опасения за защита на потребителите и пране на пари. През 2022 г. банката допълнително ограничи финансовия сектор да се оперира с криптовалути, за да предотврати рискове, измами и икономически загуби.

С тази промяна Боливия се присъединява към нарастващия списък от държави, които се адаптират към развиващия се пейзаж на дигиталните финанси и трансграничния обмен на пари. Тази промяна отразява по-широка тенденция на регулаторно адаптиране в отговор на нарастващата роля на криптовалутите в световната финансова система.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

SEC позволява на банките да заобикалят крипто отчета

Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) откри възможност за банките и брокерските къщи да избягват да отчитат в балансите си притежаваните от клиентите им криптовалути, при условие че смекчат свързаните с тях рискове.

12.07.2024 21:00 2мин. четене

Банката на Русия призова за задълбочено разглеждане на регулациите за стабилните монети

Банката на Русия очерта предпоставките за регулиране на стабилните монети за руските физически и юридически лица.

12.07.2024 7:30 1мин. четене

Дебатът за крипто регулирането се засилва на фона на ветото върху законопроекта SAB 121

На фона на неотдавнашните сътресения на крипто пазара в центъра на вниманието е законопроектът SAB 121 – инициатива на SEC, насочена към повишаване на прозрачността и регулаторния надзор в крипто сектора.

12.07.2024 7:00 2мин. четене

Джером Пауъл се застъпва за законодателство за стабилните монети до края на годината

По време на изслушване пред Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите председателят на Федералния резерв Джером Пауъл изрази силна подкрепа за приемането на законодателство за стабилните монети преди края на 2024 г.

11.07.2024 7:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.