Home

Solana: Mоже ли да се превърне в лидер в цифровите плащания?

09.03.2023 22:00 3мин. четене Alexander Stefanov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Solana: Mоже ли да се превърне в лидер в цифровите плащания?

PayPal е пионер в областта на цифровите плащания като улеснява потребителите да плащат и да изпращат пари.

В резултат на това компанията е натрупала 435 милиона активни сметки, а пазарната ѝ капитализация в момента възлиза на над $82 милиарда. Въпреки господстващото положение на PayPal, криптовалутата на Solana обещава да внесе иновация в индустрията със своите уникални характеристики.

Преимущества на Solana

Едно от най-значимите ѝ предимства е способността ѝ да предлага транзакции практически без такси. Платежната услуга Solana Pay позволява на търговците и потребителите да извършват транзакции директно, без скъпи посредници, а таксите на практика не съществуват благодарение на родния токен на мрежата.

Тази функция може да бъде особено полезна за малкия бизнес, който работи с тънки маржове, като му позволява да намали разходите си за обработка на плащанията и да реинвестира във възможностите за растеж.

Solana Pay предлага и други уникални функции като например незаменяеми токени (NFT), които могат да служат като дигитални разписки за покупка. NFT могат също така да предоставят ценни канали за комуникация на търговците с клиентите и да насърчават по-дълбоки връзки между двете страни на транзакцията. Например, да предположим, че купувате чифт маратонки в магазин, който приема Solana Pay. В този случай получавате NFT, който удостоверява автентичността на обувките и ви осигурява достъп до специални събития в бъдеще.

Друго предимство на Solana е нейната висока пропускателна способност на транзакциите. Теоретично мрежата може да обработва до 50,000 транзакции в секунда (TPS), което е близо до 65,000 TPS на Visa. За разлика от тях, Етериум и Биткойн могат да обработват съответно само 27 TPS и 7 TPS. Тази висока пропускателна способност на транзакциите превръща Solana в жизнеспособно решение за разплащане за предприятия от всякакъв мащаб.


READ MORE: Mastercard пуска крипто дебитна карта за Европа и Великобритания


Предизвикателства

Въпреки тези предимства, съществуват някои рискове, които трябва да се вземат предвид при използването на блокчейн. Могат да възникнат технически рискове като например прекъсвания на мрежата, а рисковете за сигурността са свързани с употребата криптовалути. Освен това Solana трябва да бъде удобна за ползване от търговците и потребителите, за да получи широко разпространение като решение за плащане.

Макар че проектът може и да не замени скоро PayPal или други традиционни решения за плащане, все пак си заслужава да бъде наблюдаван. Платежната индустрия е изключително доходоносна като PayPal генерира марж на свободните парични потоци от 18.5% през миналата година, а Visa и Mastercard отчитат оперативни маржове от съответно 68.4% и 53.9% през последните си фискални тримесечия. Ако Solana успее да преодолее техническите и потребителските си предизвикателства, тя може да промени разплащателната индустрия и да се превърне в реална алтернатива за бизнеса и потребителите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

САЩ: Този щат вече приема Биткойн и USDC за плащания

Исторически важен щат започна да приема плащания с криптовалути за държавни услуги.

20.09.2024 10:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Конгресмен оспорва статута на Етериум – смесените сигнали на SEC продължават

По време на неотдавнашно изслушване в Конгреса демократът Ричи Торес заяви, че Етериум (ETH) не трябва да се счита за ценна книга.

20.09.2024 9:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Cardano отчита огромен ръст на смарт договорите в мрежата през 2024 година

През 2024 г. Cardano (ADA) отчита впечатляващ растеж в сектора на смарт договорите си, особено с Plutus V2.

20.09.2024 8:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Стар крипто кит продава огромни количества Етериум

Етериум кит наскоро предизвика вълнение, разтоварвайки значителна част от активите си, продавайки ETH на стойност над $24 милиона през последните три дни на фона на сериозен пазарен натиск.

20.09.2024 6:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.