Home

‘50% от пътя дотам вече сме го изминали’, казва Виталик за развитието на Етериум

05.01.2022 12:03 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
‘50% от пътя дотам вече сме го изминали’, казва Виталик за развитието на Етериум

В двучасов подкаст епизод на 'Bankless' съоснователят на Етериум обсъди плановете си да направи Eth2 успешен.

Виталик Бутерин преведе слушателите през пътна карта от пет части по време на подкаста Bankless, където очерта необходимите стъпки, за да оцелее и процъфтява Етериум.

За да постигне максимална мащабируемост и децентрализация, Виталик твърди, че Етериум трябва да бъде по-гъвкав и по-лек по отношение на блокчейн данни, така че повече хора да могат да го управляват и използват.

В началото на декември Бутерин публикува и статия, озаглавена “Endgame“, в която твърди, че всички блокчейни в крайна сметка ще се сближат в бъдеще, като същевременно изброява инструментите, които биха позволили блоковата проверка да се извършва по децентрализиран и устойчив на цензура начин.

Първата стъпка се нарича сливане, отнасяща се до пълния преход от proof-of-work към proof-of-stake, който се извършва през първата половина на 2022 г. Част втора, наречена скачане, планира да даде на Етериум повишена мащабируемост, огромна честотна лента и пропускателна способност, особено при zk-rollups. Сливането и нарастването са най-важните подобрения, според Бутерин, за изграждането на мрежата на Етериум.

Когато беше помолен да оцени напредъка на Етериум, постигнат досега през последните шест години, Бутерин заяви, че “ние сме на 50% от пътя” благодарение на стартирането на веригата Beacon, хард форка London и дори възхода на NFT. Но има още много работа.

След като сливането и нарастването преминат и има пълна реализация на разделяне, тогава се предполага, че целта ще бъде завършена на 80%. Пътната карта, която се очаква да отнеме още шест години, ще доведе до 100% оптимизация, според Бутерин.

Следващите фази включват ‘the verge‘, позволяващ на повече потребители да стартират възли и по същество “демократизиране на достъпа до възможно най-широк брой участници за всички, който иска да провери валидността на веригата“, каза Бутерин. След ‘the verge‘ следват фазите на прочистване и разпръскване, отнасящи се съответно до елиминирането на исторически данни и добавянето на различни надстройки.

Бутерин обобщи идеалния си сценарий за Eth2, който не жертва децентрализацията за мащабируемост:

Оставете миналото в миналото и създайте Етериум, който всъщност става все по-опростен с течение на времето.

Бутерин призна, че Етериум “все още не е системата от първи слой, която е готова за директно масово приемане“, като същевременно потвърди необходимостта от решения за мащабиране от втори слой и намалени такси за транзакции. Той обаче отбелязва “удивителния” напредък, който Етериум е видял в мащабирането на слой две през последната година и общността зад него, която “желае да продължи да се бори за него“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Анализатор предвижда сериозни печалби за тези два алткойна

В допълнение към мащабируемостта, друга тема, която Бутерин подчерта, е сигурността и мерките за безопасност около надстройките. Той сравни изграждането на блокчейн с развитието на град. Точно както полицията и военните работят, за да защитят своя град или нация, така и потребителите на блокчейн действат като охранители, наблюдаващи нападателите. И когато градовете се разширяват или блоковете се добавят към веригата, толкова необходима сигурност.

В момента Етериум работи с около 2.6 мегабайта в секунда блокчейн данни, според Бутерин. Той твърди, че след като Етериум има възможността да добави повече честотна лента и да увеличи потребителската база, “повече защитници ще могат да стартират възли и да проверят дали всичко върви добре“.

Етериум е втората по големина криптовалута в света по отношение на пазарна капитализация, с $454 милиарда към момента на публикуване. По-долу е копие на пътната карта, която Бутерин публикува в Twitter миналия месец.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Виталик Бутерин отправи предложение за мрежата на Етериум

Виталик Бутерин, съосновател на Етериум, наскоро предложи да се разработи набор от показатели, с които да се оценява доколко различните проекти отговарят на основните принципи на ETH.

30.09.2024 12:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Ще повлияе ли изявлението на Джером Пауъл от Фед на крипто пазара тази седмица?

Днес председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл ще произнесе реч пред Националната асоциация за бизнес икономика, а в петък ще бъде представен докладът за работните заплати в неселскостопанския сектор на САЩ (NFP).

30.09.2024 10:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Цената на родния токен на FTX скочи – ето защо

Цената на FTX Token (FTT) отбеляза впечатляващ скок от 57% в рамките на изминалата седмица.

30.09.2024 10:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Ето колко щяхте да спечелите, ако бяхте инвестирали $100 в Shiba Inu при старта

Shiba Inu (SHIB) бележи значително повишение на цената, като стойността се е покачила с 12% за последните 24 часа и с 44% през изминалата седмица.

30.09.2024 7:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.