НАЧАЛО Регулации

Визията на Европейската банкова федерация за екосистемата на дигиталните пари

март 31, 2023 15:03 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Визията на Европейската банкова федерация за екосистемата на дигиталните пари

Европейската банкова федерация (ЕБФ), която представлява 33 национални банкови асоциации и 3,500 индивидуални банки, публикува документ, в който подробно описва визията си за бъдещата екосистема на дигиталните пари.

В документа са упоменати ценностите и опасенията относно дигиталното евро от гледна точка на търговските банки.

ЕБФ наблегна на ролята на частния сектор във всички аспекти на екосистемата, започвайки с инфраструктурата. Според визията на федерацията екосистемата ще съдържа три елемента: дигитално евро, дигитална валута на централната банка на едро (CBDC) и парични токени, издавани от банките.

Приоритети и опасения

В документа, публикуван на 28 март, се набляга на ценностите на банката като стабилност и неприкосновеност на личните данни. Призовава се за по-тясно публично-частно партньорство при въвеждането на дигиталното евро. В документа също така се посочва, че е необходима рамка за постоянен ангажимент на високо равнище.

Визията за екосистемата на ЕБФ подчерта ролята на частния сектор във всички аспекти като се започне от инфраструктурата, където Европа трябва да намали зависимостта си от външни “участници”.

В документа се призовава властите да изяснят взаимодействието на различните и сближаващи се цели на политиката, особено при разработването на общоевропейски решения за плащане в точката на продажба / точката на взаимодействие.

Дигитално евро на три нива

Според визията на ЕБФ дигиталното евро трябва да има три нива: роля на Европейската централна банка и две нива на индустрията. Първото ниво би взаимодействало с Единната зона за плащания в евро и с “отраслово ниво Б”, което “впоследствие ще бъде разработено и управлявано от частния сектор в съответствие с принципите, изложени в предходните нива”. Тези принципи все още не са напълно разработени.

CBDC на едро и парични токени, издавани от банки

Предполага се, че CBDC на едро, където оперативната съвместимост е от решаващо значение за осигуряване на трансгранични транзакции с пари на централните банки, ще функционира на базата на технологията на разпределената счетоводна книга (DLT).

Във визията на ЕБФ, издадените от банката парични токени са от съществено значение за “бизнес нуждите като например автоматизирани промишлени процеси, които работят чрез DLT и използват смарт договори”.

Тези токени съответстват на индустриално ниво Б от схемата за дигитално евро. В документа се отбелязва, че за тези решения ще е необходима по-голяма стандартизация.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Законът RESTRICT: Заплаха за крипто, Tik Tok и други технологии


Необходимост от публично-частно партньорство

Документът завърши, подчертавайки отново необходимостта от по-тясно публично-частно партньорство при въвеждането на дигиталното евро.

“Понастоящем не съществува диалог за справяне с фундаменталните промени и рискове за паричната и финансовата система”, гласи документа.

ЕБФ смята, че въвеждането на дигитално евро е възможност за засилване на ролята му в глобалните плащания и за създаване на по-конкурентен и иновативен пазар на дигитални плащания в Европа. Същевременно се твърди, че трябва да се осигури рамка за постоянен ангажимент на високо равнище.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Регулаторни проблеми изгониха топ крипто борса от Великобритания

Крипто борсата Bybit реши да напусне пазара в Обединеното кралство в очакване на предстоящите разпоредби за крипто маркетинг, които ще бъдат приложени от Органа за финансово поведение (FCA) следващия месец.

септември 22, 2023 22:00 2 мин. четене

Тайланд въвежда нови закони за данъчното облагане на криптовалутите

От 1 януари 2024 г. Тайланд ще преразгледа законодателството си за данъка върху доходите, отнасящо се до приходите, придобити в чужбина.

септември 19, 2023 17:30 2 мин. четене

Крипто пътешествието на Китай: Преди и сега

Някога Китай беше световният център за търговия и добив на биткойни. Въпреки това китайското правителство години наред се бореше с методите за регулиране на нарастващата популярност на криптовалутите и за предотвратяване на подкопаването на стойността на фиатната им валута.

септември 19, 2023 12:00 4 мин. четене

Япония ще позволи използването на криптовалути за публично финансиране

Японското правителство одобри стартъпи, които могат да използват криптовалутни токени като алтернативно средство за публично финансиране, различно от традиционния фондов пазар.

септември 16, 2023 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.