НАЧАЛО Други

Пазарът на акции ще скочи с още 20% преди да се спука балона според прогноза

21.05.2024 12:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Пазарът на акции ще скочи с още 20% преди да се спука балона според прогноза

Според анализатори от Capital Economics инвеститорите, които следят за признаци на балон, трябва да се подготвят за потенциално надуване на фондовия пазар с още 20%, преди да настъпи значителна корекция.

Неотдавнашните ръстове на акциите, при които S&P 500 и Dow Jones Industrial Average достигнаха нови рекорди, а основните индекси се стремят към нови исторически върхове, предполагат, че пазарът все още има място за растеж.

Въпреки това Джон Хигинс, главен пазарен икономист в Capital Economics, предупреди, че този ръст може да е показателен за късен балон. Той твърди, че макар и да съществува изкушението да се преследват по-високи стойности на пазара, на този етап това може да бъде рисковано.

Той обясни, че този наратив включва надуване на балон на фондовия пазар, особено задвижван от вълнението около големите технологични акции.

Хигинс сравни сегашния ентусиазъм по отношение на изкуствения интелект (AI) с вълнението около интернет акциите през 90-те години на миналия век. През този период Nasdaq Composite се срина със 77% от своя връх, като до 2002 г. общият пазар загуби стойност от $5 трилиона. Този исторически паралел подсказва, че сегашното пазарно въодушевление може да предшества подобен спад.

Хигинс отбеляза, че е трудно да се предскаже точното време, дълбочината или началото на пазарната корекция. Въпреки това той предположи, че корекция може да настъпи още в края на следващата година, което потенциално би удължило пандемичния бичи пазар до около пет години, подобно на продължителността на дотком балона. Той прогнозира, че S&P 500 може да достигне 6,500 пункта до края на 2025 г., което предполага 22% увеличение на цените на акциите, преди балонът да започне да се издува.

Балоните са склонни да се надуват най-много в крайните си етапи, когато вълнението достига трескава фаза“, предупреди Хигинс.

Други пазарни анализатори споделят опасенията за евентуален балон, като цените на акциите непрекъснато поставят нови рекорди през 2024 г. Някои крайни прогнози дори предвиждат евентуален срив от 65%, когато вълнението около изкуствения интелект отшуми. На инвеститорите се препоръчва да останат предпазливи и да обмислят потенциалните рискове от корекция на пазара на фона на продължаващата бича тенденция.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Инвестициите в крипто надминаха $1 милиард през май

Според данни на KuCoin през май на крипто пазара са направени инвестиции за над $1 милиард, въпреки че е отбелязан лек спад в сравнение с предходния месец.

15.06.2024 6:30 2 мин. четене

Тази акция може да засенчи печалбите от Nvidia през следващите 6 години

Бет Киндиг, главен технологичен анализатор в I/O Fund, твърди, че сред основните играчи в областта на изкуствения интелект (AI) може да има пренебрегната възможност.

15.06.2024 6:00 2 мин. четене

Обвиненията срещу директорите на Binance за укриване на данъци в Нигерия официално бяха свалени

Федералната служба за вътрешните приходи на Нигерия (FIRS) свали обвиненията срешу ръководителите на Binance Тигран Гамбарян и Надим Анджарвала според информация на Reuters.

14.06.2024 23:31 1 мин. четене

Paradigm набра $850 милиона за финансиране на нови крипто проекти

В стремежа си да инвестира в проекти на ранен етап Paradigm, компанията за рисков капитал, финализира третия си фонд, набирайки $850 милиона.

14.06.2024 23:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.