НАЧАЛО Биткойн

Ще повлияе ли дългът на САЩ на Биткойн?

май 23, 2023 7:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще повлияе ли дългът на САЩ на Биткойн?

Действията, предприети от Министерството на финансите за попълване на паричните резерви след разрешаването на проблема с лимита на дълга, биха могли потенциално да намалят наличността на ликвидност в щатски долари в системата, което може да окаже отрицателно въздействие върху цената на Биткойн.

Тъй като преговорите за повишаване на лимита на дълга на правителството на САЩ остават в задънена улица, някои анализатори изразиха несъгласие, предупреждавайки, че евентуално споразумение може да окаже неблагоприятно въздействие върху крипто пазара.

На 19 януари САЩ достигнаха законоустановения си лимит на дълга от $31.4 трилиона, което накара Министерството на финансите да приложи извънредни мерки и да изчерпи баланса по общата сметка на Министерството на финансите (TGA), за да поддържа работата на правителството. 

Тази ситуация увери, че активи като Биткойн, които се влияят от колебанията в ликвидността на щатския долар, запазват търсенето си на фона на опасенията за потенциален фалит на правителството и продължаващото повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

По данни на MacroMicro балансът на TGA е намалял от около $500 милиарда в началото на февруари до $68 милиарда през миналата седмица. 

Според оценки на Goldman Sachs паричният баланс на Министерството на финансите вероятно ще достигне минимално изискуемото ниво от $30 милиарда в началото на юни. 

Това означава, че около това време трябва да се постигне споразумение за дълга, за да се избегне това, което някои възприемат като катастрофален фалит.

Освен това, след като лимитът на дълга бъде повишен, Министерството на финансите ще се опита да възстанови паричните си резерви чрез емитиране на държавни облигации. 

Това може да намали ликвидността в системата и да окаже натиск за повишаване на доходността на облигациите. Увеличеното емитиране на облигации обикновено води до спад на цените и повишаване на доходността. Струва си да се отбележи, че Биткойн има тенденция да се движи в посока, противоположна на доходността на облигациите.

Ето защо, макар че едно потенциално споразумение може да премахне значителна икономическа несигурност, активи като Биткойн, които нямат пряка връзка с реалната икономика и в голяма степен разчитат на фиатна ликвидност, всъщност биха могли да се сблъскат с предизвикателства.

Освен това емитирането на повече държавен дълг на САЩ би увеличило публичните разходи, което би могло да бъде от полза за икономиката, но би забавило вероятността за намаляване на лихвените проценти.

Пазарният консенсус досега беше, че неизпълнението на задълженията ще предизвика панически продажби и търсене на пари в глобален мащаб, подобно на това, което се случи по време на пазарния срив през март 2020 г., причинен от COVID-19 пандемията, когато Биткойн отбеляза спад от над 50%. Обратно, очаква се разрешаването на въпроса с лимита на дълга да стимулира поведението на поемане на риск.

По време на банковата криза през март Биткойн привлече търсенето на сигурни убежища, въпреки че други активи, чувствителни към лихвените проценти, като технологичните акции, също се представиха добре поради пазарните очаквания за ранно намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. По същество Биткойн продължава да се влияе предимно от условията за ликвидност и се счита за рисков актив.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Паника на пазара: Биткойн, Етериум и останалите криптовалути се сриват

Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и други основни криптовалути претърпяха внезапен срив след седмица, в която някои от най-големите крипто компании бяха разтърсени от шокиращи регулаторни действия.

юни 10, 2023 10:53 2 мин. четене

Топ 3 истории за загубени Биткойн богатства

Биткойн има потенциала да генерира значително богатство на притежателите си и историята е доказателство за това – но най-важното е да не загубиш достъпа до своя дигиталния си портфейл.

юни 10, 2023 7:00 4 мин. четене

Неактивен от 10 години Биткойн адрес се събуди и прехвърли милиони долари

След десетилетие на спящ режим беше прехвърлено значително количество Биткойн токени от портфейл на нов адрес, на обща стойност около $37.8 милиона, което се равнява на 1432.93 BTC.

юни 8, 2023 18:30 1 мин. четене

Биткойн: Анализатор предупреждава за предстоящ срив – ето защо

Популярен крипто анализатор направи прогноза за бъдещето на Биткойн, като въз основа на мечи сигнал предположи значителен спад.

юни 8, 2023 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.