Home

Ще повлияе ли дългът на САЩ на Биткойн?

23.05.2023 7:00 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще повлияе ли дългът на САЩ на Биткойн?

Действията, предприети от Министерството на финансите за попълване на паричните резерви след разрешаването на проблема с лимита на дълга, биха могли потенциално да намалят наличността на ликвидност в щатски долари в системата, което може да окаже отрицателно въздействие върху цената на Биткойн.

Тъй като преговорите за повишаване на лимита на дълга на правителството на САЩ остават в задънена улица, някои анализатори изразиха несъгласие, предупреждавайки, че евентуално споразумение може да окаже неблагоприятно въздействие върху крипто пазара.

На 19 януари САЩ достигнаха законоустановения си лимит на дълга от $31.4 трилиона, което накара Министерството на финансите да приложи извънредни мерки и да изчерпи баланса по общата сметка на Министерството на финансите (TGA), за да поддържа работата на правителството. 

Тази ситуация увери, че активи като Биткойн, които се влияят от колебанията в ликвидността на щатския долар, запазват търсенето си на фона на опасенията за потенциален фалит на правителството и продължаващото повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

По данни на MacroMicro балансът на TGA е намалял от около $500 милиарда в началото на февруари до $68 милиарда през миналата седмица. 

Според оценки на Goldman Sachs паричният баланс на Министерството на финансите вероятно ще достигне минимално изискуемото ниво от $30 милиарда в началото на юни. 

Това означава, че около това време трябва да се постигне споразумение за дълга, за да се избегне това, което някои възприемат като катастрофален фалит.

Освен това, след като лимитът на дълга бъде повишен, Министерството на финансите ще се опита да възстанови паричните си резерви чрез емитиране на държавни облигации. 

Това може да намали ликвидността в системата и да окаже натиск за повишаване на доходността на облигациите. Увеличеното емитиране на облигации обикновено води до спад на цените и повишаване на доходността. Струва си да се отбележи, че Биткойн има тенденция да се движи в посока, противоположна на доходността на облигациите.

Ето защо, макар че едно потенциално споразумение може да премахне значителна икономическа несигурност, активи като Биткойн, които нямат пряка връзка с реалната икономика и в голяма степен разчитат на фиатна ликвидност, всъщност биха могли да се сблъскат с предизвикателства.

Освен това емитирането на повече държавен дълг на САЩ би увеличило публичните разходи, което би могло да бъде от полза за икономиката, но би забавило вероятността за намаляване на лихвените проценти.

Пазарният консенсус досега беше, че неизпълнението на задълженията ще предизвика панически продажби и търсене на пари в глобален мащаб, подобно на това, което се случи по време на пазарния срив през март 2020 г., причинен от COVID-19 пандемията, когато Биткойн отбеляза спад от над 50%. Обратно, очаква се разрешаването на въпроса с лимита на дълга да стимулира поведението на поемане на риск.

По време на банковата криза през март Биткойн привлече търсенето на сигурни убежища, въпреки че други активи, чувствителни към лихвените проценти, като технологичните акции, също се представиха добре поради пазарните очаквания за ранно намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. По същество Биткойн продължава да се влияе предимно от условията за ликвидност и се счита за рисков актив.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Милиардер счита, че Доналд Тръмп е най-добрият избор за Биткойн потребителите

Все повече финансови експерти, анализатори и изпълнителни директори на технологични компании смятат, че потенциалният втори мандат на Доналд Тръмп е правилният път за Биткойн и криптовалутите като цяло.

18.07.2024 9:00 1мин. четене

Биткойн: Оптимистична прогноза за втората половина на 2024 г.

В неотдавнашна актуализация Майкъл ван де Поуп, известен крипто анализатор, сподели оптимистичната си прогноза за представянето на Биткойн през втората половина на 2024 г.

18.07.2024 8:00 1мин. четене

Бомбастична прогноза за цената на Етериум след старта на търговията с ETF

Мат Хоуган, главен инвестиционен директор в Bitwise Asset Management, прогнозира, че цената на Етериум може да се покачи след старта на Етериум ETF.

17.07.2024 22:00 2мин. четене

Биткойн е готов за трети параболичен скок през настоящия цикъл според експерт

Известният крипто стратег Кевин Свенсън подчерта, че Биткойн (BTC) може да навлезе в третата си параболична фаза в рамките на настоящия пазарен цикъл, като направи сравнение с историческото му представяне през 2017 г.

17.07.2024 18:30 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.