НАЧАЛО Крипто Крими

Престъпници се представят за инвестиционни експерти, за да откраднат милиони

май 6, 2023 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Престъпници се представят за инвестиционни експерти, за да откраднат милиони

В Хонконг двама възрастни хора са загубили $1.1 милиона заради измамници, които са използвали тактика за телефонен фишинг и са ги отвели до фалшиви платформи за търговия.

Измамниците се представяли за инвестиционни експерти в онлайн платформи, за да убедят 66-годишна жена и 71-годишен мъж да инвестират в Tether (USDT) и акции.

Смятаният за крипто експерт убедил една от жертвите да инвестира в Tether чрез злонамерена връзка в WhatsApp, която събрала нейните данни. Измамникът дал на жената почти $10,000, за да намали подозренията.

Дамата станала подозрителна, след като открила, че близо $586,000 са прехвърлени в друг портфейл в продължение на три месеца и съобщила за измамата на властите.

Друга жертва била подмамена да инвестира $515,000 в “лицензирана” инвестиционна платформа, която насърчавала използването на приложение за търговия с акции. Мъжът прехвърлил средствата в девет банкови сметки, но не могъл да изтегли печалбите и в крайна сметка се свързал с полицията.

В Хонконг технологичните престъпления съставляват над две трети от случаите на измами през миналата година. През първите две седмици на април 196 лица, търсещи работа, са били измамени с $40,000 чрез фалшива схема за наемане на работа. В отговор на това полицията в Хонконг планира от май да добави съобщения за борба с измамите към обажданията от номера с код +852.

Освен това жителите на града могат да използват приложение, наречено Scameter, за да оценят степента на заплаха, която представляват предполагаемите измами.

Въпреки тези мерки началникът на полицията Реймънд Сиу смята, че банките биха могли да си сътрудничат повече за проследяване на незаконните финансови потоци.

Междувременно престъпленията по телефона са намалели с 48% от 2022 г. насам, когато престъпниците са откраднали $127 милиона.

В Обединеното кралство властите обявиха забрана за телефонно обаждане на произволно избран номер с цел продажба на криптовалути и застраховки, и нова технология за откриване на престъпници, представящи се за легитимни британски обаждания.

Те също така обещаха да преразгледат достъпа до технологията за масово изпращане на текстови съобщения в отговор на годишните загуби от $9 милиарда, дължащи се на телефонни измами.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Биткойн милионер открит мъртъв в САЩ

Във вторник семейството на Джон Форсайт, лекар от спешното отделение и иноватор в областта на криптовалутите, разкри, че той е открит мъртъв в северозападен Арканзас след предишното му изчезване този месец.

юни 1, 2023 14:04 2 мин. четене

Проект за меме криптовалута, обвинен в измама на инвеститорите

Крипто инфлуенсърът, познат като “ZachXBT” обвини проекта $VIRAL Meme Coin, че е измамил инвеститорите със 131 ETH, което поражда опасения за поредната измама с меме монети, използващи верифициран бадж (синя отметка), за да измамят нищо неподозиращи хора.

май 30, 2023 11:00 2 мин. четене

САЩ иска да конфискува криптовалути от сметки на Binance

В неотдавнашно съобщение за пресата се посочва, че прокуратурата на САЩ е предприела правни действия за възстановяване на постъпленията от криптовалута, свързани с измамна схема, насочена към компания, базирана в Масачузетс.

май 28, 2023 12:00 1 мин. четене

Великобритания отчита загуби за над $370 милиона от крипто измами

Според британска агенция за докладване на измами, през изминалата, над 40% от загубите поради крипто измами във Великобритания година са се увеличили.

май 26, 2023 17:15 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.