Home

Огромен интерес на централните банки към CBDC според проучваме на БМР

16.06.2024 9:30 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Огромен интерес на централните банки към CBDC според проучваме на БМР

Въпреки че Камарата на представителите на САЩ реши да приеме закон, който да забрани на Федералния резерв да емитира дигитална валута на централната банка (CBDC), глобалният интерес към тези валути продължава да расте.

Най-новото изследване на Банката за международни разплащания (БМР) обхвана общо 86 банки от цял свят и определи, че търговията на едро е по-добра платформа за бъдещето от търговията на дребно.

Неотдавнашното проучване, проведено от БМР, чиято цел бе да се провери надеждността на технологията, стояща зад тези нови дигитални договори, показва, че в момента 94% от централните банки участват в проучване за CBDC.

Нека го обясним по подобен начин; CBDC на едро са предназначени за транзакции между банки и финансови институции като Visa и MasterCard, докато CBDC на дребно са предназначени предимно за потребителски транзакции, като например закупуване на чаша чай в кафенето.

Те също така посочват:

“В случая с CBDC на дребно повече от половината централни банки разглеждат характеристики като блокиране на средства, оперативна интеграция и нулево възнаграждение.”

Не трябва да се пропуска да се отбележи, че финансовата индустрия има своите резерви към CBDC. Противниците твърдят, че те ще доведат до по-голям брой регулации и контрол от страна на държавния сектор, което ще ограничи растежа на иновациите в “свободните” сектори.

В световен мащаб интересът към дигиталните валути непрекъснато нараства през последните няколко години. Китайската народна република се утвърди като първият участник, а Нигерия и Бахамските острови също въведоха съответно своя дигитална валута – електронната наира (e-naira) и пясъчния долар (sand dollar).

От друга страна, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп категорично се противопостави на идеята за дигитални пари. По време на една от предизборните си речи в Ню Хемпшир той спомена обещанието си към бъдещите избиратели за премахване на CBDC в случай на преизбирането му на президентския пост, което според него трябва да се разглежда като “сериозна заплаха за свободната воля на гражданите“. Той намекна:

“Като ваш президент аз никога няма да санкционирам създаването на дигитална валута, емитирана от държавата. Подобна монета ще даде на нашето правителство пълната власт за абсолютен контрол върху вашите средства”.

Бившият президент също така сподели наскоро в X (Twitter), че добивът на Биткойн е последния шанс за противодействие срещу CBDC.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Riot Platforms придобива Block Mining, за да разшири добивния капацитет на Биткойн

Riot Platforms, основен играч в добива на BTC, ще купи Block Mining, базиран в Кентъки, в сделка на стойност $92.5 милиона.

24.07.2024 18:30 1мин. четене

БРИКС: Членките вече разглеждат предложението на Иран за обща платежна система

Страните членки на БРИКС разглеждат предложението на Иран за интегриране на националните им платежни системи, както потвърди руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко в интервю за TASS.

24.07.2024 17:30 1мин. четене

Русия легализира криптовалутите за международна търговия

Руският парламент прие законопроект, който позволява на компаниите да използват криптовалута за международна търговия.

24.07.2024 16:05 2мин. четене

Популярен трейдър предупреди за спад на долара и подкрепи Биткойн

Известният икономист Питър Бранд изрази загриженост относно потенциалния рязък спад на щатския долар и предложи Биткойн като жизнеспособен алтернативен актив.

24.07.2024 16:00 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.