НАЧАЛО Крипто Крими

Крипто борса се изпари с милиони долари

май 20, 2023 14:28 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Крипто борса се изпари с милиони долари

Децентрализираната борса, работеща в мрежата Arbitrum от втори слой на Етериум, наскоро се ангажира с неетична практика, известна като "exit" имама или "rug pull".

В резултат на това собствениците на компанията, известна като Swaprum, се измъкнаха с депозити на потребители на стойност около $3 милиона.

Според PeckShield, компания в сектора на блокчейн сигурността, анализът на веригата е показал, че от ликвидните басейни на Swaprum са били източени приблизително 1,628 ETH, равняващи се на $3 милиона.

Екипът зад Swaprum е изтеглил ликвидността, предоставена срещу родния токен на платформата им на тяхната борса. Впоследствие са продали тези токени за ETH, което доведе до значителен спад в стойността на Swaprum (SAPR) токените, правейки останалите токени, притежавани от нищо неподозиращите инвеститори, почти безполезни.

За да прикрият действията си и да попречат на властите да проследят средствата, неправомерно спечелените токени са преместени от мрежата Arbitrum в Етериум. Този процес е включвал пране на средствата чрез Tornado Cash – широко използвана услуга за смесване на Етериум транзакции.

Swaprum внезапно елиминира присъствието си в социалните медийни платформи като Twitter, Telegram и GitHub, като на практика заличава своя дигитален отпечатък. Официалният уебсайт на проекта, който служеше като интерфейс на проекта, остава активен.

Анализаторите по сигурността в Beosin откриха, че смарт договорът на Swaprum съдържа скрита функция за задна врата. Тази функция, наречена “add()“, позволява на хората зад Swaprum да крадат LP токени, стейкнати от потребителите и да печелят от премахването на ликвидността от пула. Това злонамерено поведение осигури на извършителите пълен контрол върху активите.

Този инцидент е най-скорошният пример за “exit” измама в екосистемата на мрежите от втори слой на Етериум. В подобен случай миналия месец разработчиците на Merlin, децентрализирана борса в мрежата zkSync, се изпари с близо $2 милиона.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Биткойн милионер открит мъртъв в САЩ

Във вторник семейството на Джон Форсайт, лекар от спешното отделение и иноватор в областта на криптовалутите, разкри, че той е открит мъртъв в северозападен Арканзас след предишното му изчезване този месец.

юни 1, 2023 14:04 2 мин. четене

Проект за меме криптовалута, обвинен в измама на инвеститорите

Крипто инфлуенсърът, познат като “ZachXBT” обвини проекта $VIRAL Meme Coin, че е измамил инвеститорите със 131 ETH, което поражда опасения за поредната измама с меме монети, използващи верифициран бадж (синя отметка), за да измамят нищо неподозиращи хора.

май 30, 2023 11:00 2 мин. четене

САЩ иска да конфискува криптовалути от сметки на Binance

В неотдавнашно съобщение за пресата се посочва, че прокуратурата на САЩ е предприела правни действия за възстановяване на постъпленията от криптовалута, свързани с измамна схема, насочена към компания, базирана в Масачузетс.

май 28, 2023 12:00 1 мин. четене

Великобритания отчита загуби за над $370 милиона от крипто измами

Според британска агенция за докладване на измами, през изминалата, над 40% от загубите поради крипто измами във Великобритания година са се увеличили.

май 26, 2023 17:15 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.