НАЧАЛО Други

Кеш срещу дигитални пари: Великобритания обсъжда възможностите за плащане

май 17, 2023 11:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кеш срещу дигитални пари: Великобритания обсъжда възможностите за плащане

Обединеното кралство се готви да подражава на Норвегия и Швеция и да се превърне в безкешово общество, тъй като използването на пари в брой значително намаля след пандемията.

По-специално Лондон се превърна в център на онлайн плащанията, като множество търговци на дребно преустановиха приемането на пари в брой.

Преходът беше ускорен от необходимостта от социално дистанциране по време на пандемията, което доведе до рязко увеличаване на електронните портфейли и дигиталните транзакции.

По данни на Световния икономически форум използването на пари в брой намалява в световен мащаб, като в периода 2021-2022 г. в САЩ се наблюдава спад от 10.4% на 8.6% от БВП, а в еврозоната – от 10.1% на 9.8% през същия период.

Освен това приблизително 90% от централните банки разработват планове за дигитални валути на централните банки (CBDC), които имат потенциала да намалят използването на пари в брой.

Застъпничество за избор на плащане

Алиансът за избор на плащане обаче се противопоставя на тази промяна и се застъпва за предоставяне на възможности за плащане на всяко лице в Обединеното кралство.

Рон Делнево, председател на Алианса за избор на плащане, подчерта значението на избора на плащане, демократичните ценности и свързаните с тях права.

Той изрази загриженост относно заплахата за използването на пари в брой в Обединеното кралство. Делнево изтъкна конкретни сегменти от населението, изложени на риск от изолация поради липсата на възможности за плащане в брой, включително тези, които не могат да си позволят нови технологии, по-възрастните поколения, пътуващите без достъп до международни карти и малките предприятия, разчитащи на парите в брой за целите на бюджетирането.

Макар че някои търговци на дребно като Sainsburys и Tesco продължават да предлагат множество възможности за плащане, включително в брой, Делнево насърчава тези търговци на дребно да предоставят услуги за депозиране на кеш, които да позволят на предприятията удобно да депозират своите приходи в брой в сигурни машини, разположени в магазините им.

Ограничената наличност на банкови клонове за депозиране на пари в брой и неудобството на пощенските клонове подтикнаха този призив за действие.

Делнево спомена и необходимостта от законодателство, подобно на испанския Закон за избор на плащане, който изисква от предприятията да приемат плащания в брой до €1,000 на транзакция, като по този начин се гарантира, че британската общественост има същите права като испанската.

Алиансът за избор на плащане (The Payments Choice Alliance) има за цел да повиши осведомеността и е ангажиран с членове на парламента, за да се справи с липсата на възможности за плащане в брой в Обединеното кралство.

Делнево заяви, че множество политически партии подкрепят каузата и предупреди, че плащанията в брой могат да се превърнат в тема на парламентарните избори през 2024 г., ако през 2023 г. не бъде въведен Закон за избор на плащания в Обединеното кралство.

Предимства на безкешовото общество

От друга страна, Мартин Бредбъри, регионален директор на отдел “Финансови услуги” за Обединеното кралство и Индия в Dynatrace, подкрепи преминаването към безкешово общество, подчертавайки икономическите и социалните ползи, улеснени от дигиталните иновации.

Той изтъкна прозрачността, осигурявана от безкешовите транзакции чрез точни записи и идентифицируеми дигитални отпечатъци, заедно с подобрените функции за сигурност, като например многофакторна автентикация и криптирани дигитални портфейли.

Бредбъри призна необходимостта от персонализирани и приобщаващи подходи, особено за общностите с по-ниски доходи и по-възрастните поколения, като се гарантира, че интерфейсите и приложенията са съобразени с различните нива на дигитални умения и икономически обстоятелства.

Той също така подчерта значението на анализа на данни и автоматизацията на изкуствения интелект за разбиране на поведението при плащане и подобряване на клиентското преживяване за всички обществени групи.

Макар че съществуват противоположни гледни точки за бъдещето на парите в брой в Обединеното кралство, сътрудничеството между банките, финтех компаниите и правителството е от решаващо значение за посрещане на разнообразните платежни нужди на обществото, независимо дали чрез запазване на възможностите за плащане в брой или чрез инвестиране в дигитални платежни технологии.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Основателят на Terra е обвинен във финансиране на опозиционна партия в Черна гора

До Куон, основател на Terraform Labs, е подложен на проверка заради предполагаеми връзки с черногорски политик.

юни 10, 2023 18:00 1 мин. четене

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.