НАЧАЛО Други

Какво показва индексът на потребителските цени на САЩ?

декември 13, 2022 16:20 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво показва индексът на потребителските цени на САЩ?

Преди по-малко от час излезнаха данните за индексът на потребителските ценив САЩ, а цифрите се оказаха изненадващи.

Цените се повишиха по-малко от очакваното през ноември, което е поредния знак, че жестоката инфлация, която е обхванала икономиката в страната, предполагаемо започва да спада.

Индексът на потребителските цени (CPI) измерва широк набор от стоки и услуги.

Според Министерството на труда на САЩ, CPI е нараснал само с 0.1% спрямо предходния месец и със 7.1% спрямо предходната година.

Какво показва CPI?

Очакванията за увеличението бяха около 0.3% и годишно дъно от 7.3%, според анкета, проведена от Dow Jones. В същото време, фючърсите, които са обвързани с индустриалния индекс Dow Jones скочиха с над 800 пункта.

Увеличението спрямо предходната година, макар и доста над целта на Федералния резерв от 2% за здравословно ниво на инфлация, беше изравнено с най-ниското от ноември 2021 г. насам.

Като се изключат волатилните цени на храните и енергията, т.нар. основен индекс на потребителските цени нарасна с 0.2% на месечна и с 6% на годишна база спрямо съответните прогнози за 0.3% и 6.1%.

Енергийният индекс се понижи с 1.6% за месеца, което може да се дължи на спада на цената на петрола с 2%. Цените на хранителните продукти обаче се повишиха с 0.5% и бяха с 10.6% по-високи спрямо 2021 г.. Дори и с месечния си спад енергийният индекс бе по-висок с 13.1% спрямо ноември 2021 г.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Очаква ни глобален икономически колапс – Робърт Кийосаки


Данните за CPI излизат в същия ден, в който Федералният комитет по операциите на открития пазар, определящ лихвените проценти, започва двудневното си заседание като очакванията са за увеличение от 0.5 процентни пунка на лихвените проценти, но 0.75 също са възможни.

Посоки на инфлация

През пролетта на 2021 г. инфлацията се повиши рязко в резултат на редица фактори, които доведоха до най-високите равнища на нарастване на цените от времето на стагфлацията в началото на 80-те години на миналия век.

От началото на миналата година нивата на инфлация рязко се повишиха, което може да се дължи на дисбалансът между търсенето и предлагането, предизвикан от пандемията, нахлуването на Русия в Украйна и отражението върху цените на енергията, както и трилиони долари фискални и парични стимули.

Основният индекс на потребителските цени достигна своя връх от около 9% през юни 2022 г. и оттогава бавно, но устойчиво намалява.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

DCG продава акции с цел да подпомогне Genesis

Digital Currency Group (DCG) започна да продава дялове в няколко инвестиционни инструмента, управлявани от нейното дъщерно дружество и мениджър на дигитални активи Grayscale и то с голяма отстъпка.

февруари 7, 2023 14:15 2 мин. четене

Genesis предлага кредиторите ѝ да получат поне 80% от средствата си

Новият план за преструктуриране на Genesis, предложен от компанията, Digital Currency Group (DCG) и кредиторите, предвижда кредиторите да получат обратно поне 80% от средствата си.

февруари 7, 2023 13:24 2 мин. четене

Потенциални купувачи проявяват интерес към Hodlnaut

Популярната компания за кредитиране на криптовалути Hodlnaut преговаря за продажбата на своя бизнес и други активи с няколко потенциални инвеститори.

февруари 7, 2023 9:03 2 мин. четене

Andreessen Horowitz (a16z) против предложението за внедряване на Uniswap v3 в BNB Chain

Фирмата за рисков капитал Andreessen Horowitz (a16z) гласува против окончателното предложение за внедряване на последната итерация на Uniswap, Uniswap v3, в Binance Smart Chain (BNB) с помощта на моста Wormhole.

февруари 6, 2023 23:00 2 мин. четене