НАЧАЛО Други

Изпитание за устойчивостта на руската рубла: Изследване на икономическите и геополитическите предизвикателства

май 15, 2023 13:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Изпитание за устойчивостта на руската рубла: Изследване на икономическите и геополитическите предизвикателства

Руската рубла привлече вниманието на финансовите и геополитическите среди поради траекторията си след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Първоначално претърпяла значителен спад, рублата изненадващо се възстанови и беше приветствана от западните медии като “една от най-добре представящите се валути в света“.

Неотдавнашните сривове в стойността обаче поставиха под съмнение устойчивостта на възстановяването ѝ, повдигайки въпроси за ефективността на западните икономически санкции и зависимостта от цените на петрола.

Историческо значение на рублата: Политиката, войните и репутацията

През цялата руска история обменният курс на рублата спрямо западните валути се оценява през призмата на политиката, като се подчертава ролята ѝ за поддържане на величието на самодържавния ред.

Един от ключовите въпроси, който често остава без отговор, е как колебанията на руската валута влияят върху политическата стабилност на страната, особено като се има предвид склонността на Русия да се дистанцира от Запада. Докато икономистите се борят с тази дилема, историческият преглед на рублата разкрива, че нейното значение се простира отвъд икономическата ѝ класификация.

Парадоксално е, че манията на руските управници по отношение на позицията на рублата не съвпада с техните експанзионистични военни начинания. Въпреки че са били заети с рублата, руските управници последователно са участвали във войни, които са изчерпвали финансовите ресурси на страната.

Рублата в пропагандата на Студената война: Символика и реалност

Дори през XVIII и XIX в., когато западналият елит на Русия възприема западните стоки и начин на живот, девалвацията на рублата застрашава начина на живот на руското дворянство и репутацията на страната в очите на западните кредитори.

Руският министър на финансите Сергей Витте се справя с тези опасения, въвеждайки златен стандарт за рублата през 1897 г., повишавайки финансовата репутация на руската монархия.

Болшевишкото правителство, дошло на власт след революцията от 1917 г., обаче отказва да признае и изплати имперските заеми, прехвърляйки разходите за реформата на “златната рубла” върху европейските кредитори.

По време на Студената война съревнованието между съветската рубла и американския долар се превръща в повтаряща се тема, като рублата е възхвалявана в съветската пропаганда като символ на триумфа на социализма, а доларът представлява упадъка на “гниещия Запад“. Въпреки това съветският златен стандарт се оказа фикция, а опасенията относно обменния курс на рублата с капиталистическите конкуренти продължават.

Фиксацията на Путин и спадащата рубла

В днешно време фиксацията на президента Владимир Путин върху рублата и “вражеските валути” не е изненадваща. Той често разсъждава върху опитите на Запада да подкопае рублата и подчертава “финансовия суверенитет” на Русия. Прикриването на спада на рублата обаче вече не е възможно и руската пропагандна машина се опитва да го представи като временно явление с ползи за федералния бюджет поради увеличените приходи от износа на петрол.

Запазването на позициите на рублата е от решаващо значение за режима и нейното обезценяване може да повлияе на популярността на Путин не по-малко от военните загуби в Украйна. Парадоксално е, че идеологическата фиксация върху курса на рублата прави режима уязвим за вътрешна критика.

Тя разкрива копнежа по западните стоки сред руския народ и неспособността да се постигне икономическа независимост от вноса. В крайна сметка поевтиняващата рубла засяга живота на милиони руски потребители, а нейната ерозия може да има дългосрочни последици за престижа и дълголетието на режима.

Заключение

В заключение, колебанията на руската рубла привлякоха вниманието и макар че първоначално беше отбелязан нейният отскок след нахлуването в Украйна, неотдавнашните спадове на стойността ѝ породиха опасения. Въздействието на рублата върху политическата стабилност остава несигурно, а историческото ѝ значение надхвърля рамките на икономиката.

Обсебеността на владетелите от състоянието на рублата не съответстваше на експанзионистичните им военни начинания, а обезценяването на рублата застрашаваше начина на живот на руското благородничество и репутацията на страната. Установяването на златния стандарт и съревнованието с американския долар по време на Студената война допълнително оформят историята на рублата.

Фиксацията на президента Путин върху рублата продължава, но прикриването на нейния спад вече не е възможно, което се отразява на уязвимостта на режима и на живота на руските потребители.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Robinhood делиства Cardano, Solana и Polygon

Гигантът в търговията Robinhood изключва от списъка няколко известни криптоактива в отговор на това, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) съди Binance и Coinbase за предполагаемо нарушение на законите за ценните книжа.

юни 10, 2023 11:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.