НАЧАЛО Биткойн

Има ли връзка между новите исторически рекорди на Биткойн и златото?

09.03.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Има ли връзка между новите исторически рекорди на Биткойн и златото?

Неотдавнашен анализ на Wolfe Research предполага потенциална връзка между неотдавнашните скокове на цените на Биткойн и златото.

Фирмата посочи, че макар първоначално Биткойн да е нараснал поради микроикономически фактори към края на 2023 г., сега той се е преплел с по-широкото макроикономически обусловено рали на златото.

През март златото отбеляза увеличение от 5.7%, което допринесе значително за общата му печалба от 6% за месеца, като миналия петък достигна поредни рекордни стойности. По подобен начин Биткойн достигна рекордни нива тази седмица.

Стефани Рот, главен икономист в Wolfe, посочи, че през последната година са се събрали различни положителни фактори за Биткойн. Те включват силното представяне на свързаните с него акции и пазарните очаквания за по-благоприятна позиция на Федералния резерв.

Рот смята, че неотдавнашният скок на Биткойн се подхранва от фактори като пускането на спот ETF-и и предстоящия цикъл на халвинг, заедно с положителните рискови нагласи и нарастващата ликвидност. Смята се, че тези фактори допринасят и за неотдавнашното засилване на цените на златото.

Докато златото традиционно се разглежда като сигурен актив и хедж срещу инфлацията, подобни качества се приписват и на Биткойн, често наричан “дигитално злато”. Марион Лабур, макростратег в Deutsche Bank, обаче отбелязва, че както златото, така и BTC не се държат последователно в съответствие с тези схващания.

Лабур цитира случаи, в които цените на златото са спаднали въпреки неблагоприятните икономически условия, което показва неговото нюансирано поведение.

Deutsche Bank също така обяснява неотдавнашния скок на Биткойн с повишената ликвидност и очаква тази тенденция да продължи, особено с пускането на спот Биткойн ETF в САЩ, рекордния приток на средства и предстоящото халвинг събитие през април.

Лабур предполага, че с намаляването на доходността на американските държавнит облигации инвеститорите вероятно ще търсят алтернативни активи с по-висока доходност, което потенциално може да доведе до по-нататъшни инвестиции в криптовалути и да подкрепи повишаването на цените им.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Криптовалутите се разрастват два пъти по-бързо от интернет

Главният изпълнителен директор на Real Vision, Раул Пал, изрази оптимизъм относно бъдещето на криптовалутите във финансите, предвиждайки значителни темпове на приемане, надхвърлящи дори растежа на интернет.

18.04.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.