НАЧАЛО Крипто Крими

Хакерът, който отмъкна 120,000 BTC вече е свидетел за американското правителство

28.02.2024 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Хакерът, който отмъкна 120,000 BTC вече е свидетел за американското правителство

В неочакван обрат на събитията Иля Лихтенщайн, който се прочу с участието си в хакерската атака срещу Bitfinex заедно със съпругата си Хедър Морган, сега се превърна в ключов свидетел на правителството на САЩ.

Според доклад на Bloomberg Лихтенщайн се е явил в съда във вторник, като е предложил сътрудничество на американските власти по дело за пране на пари във Вашингтон.

По време на показанията си той подробно е описал методите, които е използвал, за да извърши кражбата на BTC от крипто борсата Bitfinex – престъпление, което му е донесло приблизително 120,000 BTC през 2016 г. Той призна, че е прониквал в системите на Bitfinex в продължение на няколко месеца, преди в крайна сметка да избяга с криптовалута на стойност милиарди долари.

Освен това 36-годишният мъж, родом от Съветска Русия, разкри, че е компрометирал индивидуални акаунти и на други борси за криптовалута като Kraken и Coinbase. В стремежа си да изясни причините за действията си, Лихтенщайн посочи финансовите трудности със своя технологичен стартъп като значителен фактор, който го е накарал да злоупотреби с борсата.

След обира Лихтенщайн използвал услуги като Bitcoin Fog, за да изпере откраднатите средства. Той призна, че допълнително е прехвърлил част от незаконните печалби чрез крипто борси, като е използвал акаунти, придобити чрез дарк уеб под имената на други лица.

Макар да спомена, че е преустановил използването на Bitcoin Fog поради откриването на по-добри алтернативи, според оценките двойката е успяла да изпере приблизително $4.5 милиарда под формата на Биткойн към момента на задържането им.

Въпреки успешното изземване на около $3.6 милиарда от правителството на САЩ, това все още е най-голямото изземване на криптовалута в историята. Този запор накара компанията за киберсигурност PeckShieldAlert да изрази загриженост през 2023 г. по отношение на Биткойн портфейл, съдържащ около 94,643 BTC, за които се твърди, че са под правителствено попечителство.

Такива високопрофилни конфискации допринасят за значителните наличности от Биткойн на правителството на САЩ, демонстрирайки една от стратегиите им в борбата с престъпленията, свързани с криптовалута. Решението да се използва Лихтенщайн като свидетел може да означава още една стратегическа маневра на американските власти в справянето с подобни проблеми

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Доминацията на Биткойн на крипто пазарите продължава да расте

Доминацията на Биткойн на пазара на криптовалути достигна най-високата си точка от три години насам, което показва силно търсене на американски борсово търгувани фондове (ETF), притежаващи най-големия дигитален актив.

16.04.2024 9:00 1 мин. четене

Крипто експерт предупреждава за измамни крипто проекти

Блокчейн следователят ZachXBT отправи предупреждение към криптовалутната общност относно значителна транзакци, на стойност $1 милион, открита в мрежата Blast.

15.04.2024 18:10 1 мин. четене

Биткойн ще се срине до $20,000 според икономист – каква е причината?

С нарастването на геополитическото напрежение и разрастването на сблъсъците в конфликта между Израел и Иран Биткойн е подложен на низходящ натиск.

15.04.2024 12:00 2 мин. четене

Исторически точен анализатор прогнозира нов връх на Биткойн

Трейдър, известен с това, че точно предсказа дъното на мечия пазар на Биткойн през 2018 г., сега предполага, че скорошната корекция позиционира BTC за потенциален скок до нов исторически връх.

15.04.2024 8:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.