НАЧАЛО Други

България харчи повече от колкото изкарва

29.11.2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
България харчи повече от колкото изкарва

Бюджетната комисия прие на първо четене проекта за „Бюджет 2024“. Финансовата рамка на Асен Василев подкрепиха депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Планът предвижда дефицит от 3%. Точно в тази посока бяха и повечето от критиките на политическите партии в парламента. Работодателите и управителят на БНБ призоваха да се работи в посока на нулев дефицит. За това призоваха и партньорите от ГЕРБ-СДС.

От своя страна Тошко Йорданов от ИТН обяви, че партията му няма да подкрепи Бюджета в пленарна зала, заявявайки:

Имаме финансов министър, който е левичар в разбиранията си – той няма проблем да харчи повече, отколкото има в държавата. Всеки един българин дължи по 207 лева на секунда всеки ден.

Той подчерта още, че в Бюджета се предвижда МФ да изкупи дълга на “Топлофикация София” и се зачуди на какво се дължи това.

Димитър Радев, управител на БНБ заяви:

Не е реалистично да го постигнем – наясно съм. Това, което е реалистичното обаче, е че трябва да бъде заложен ясен тренд, да се намали дефицитът в тригодишната прогноза – нещо, което ние не виждаме. В най-добрия вариант той трябва да бъде в рамките на 1% през следващата година и нулев до три години.

В отговор на това финансовият министър, Асен василев, заяви, че нулев дефицит отразява стабилна бедност и липса на инвестиции. Според него “ние сме стабилни, не поемаме никакви рискове, не нарушаваме никакви финансови критерии, придържаме се към политика на балансиран бюджет, но си оставаме завинаги бедни”.

Един бедняк в България, който му се подава главата от кофата за боклук е изключително устойчив и стабилен, той няма заеми, неговият дефицит е нула. Няма нито една развита страна, която да е поддържала нулев бюджетен дефицит“, твърди Румен Гечев от БСП.

Законопроектът за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) бе приет вчера на заседание на социалната парламентарна комисия на първо гласуване.

Самият проект предвижда от 1 юли догодина всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., да се осъвременят с 11%. От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст при пълен осигурителен стаж ще се повиши от 523,04 лева. на 580,57 лева.

От 1 януари 2024 г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, земеделските стопани и тютюнопроизводителите се увеличава от 780 лева. на 933 лева. Повишава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 3,400 лева. на 3,750 лева.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.