Home

БРИКС: Русия и Иран са решени да намалят зависимостта си от долара

05.07.2024 9:00 1мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия и Иран са решени да намалят зависимостта си от долара

Иран и Русия са решени да намалят зависимостта си от американския долар, насърчавайки използването на националните си валути в двустранната търговия, заяви Мохамед Реза Фарзин по време на реч пред руски икономически активисти в Санкт Петербург.

Управителят на Централната банка на Иран изтъкна значението на засилването на банковото сътрудничество между двете страни и използването на регионалните финансови институции за заобикаляне на строгите санкции и отслабване на доминацията на долара във финансовите транзакции.

Фарзин предложи създаването на финансова институция, подобна на Специалната група за финансови действия (FATF), сред страните от БРИКС, като подчерта готовността на Иран да подкрепи присъединяването на Русия към Азиатския клиринг съюз (АCU) с необходимата техническа помощ.

Той подчерта, че използването на валути като рубла, юан, дирхам и риал в транзакциите между Русия, Иран, Китай и други партньори може значително да облекчи банковите пречки в двустранната търговия.

Описвайки ACU като ефективна платформа за намаляване на зависимостта от щатския долар при транзакциите между държавите членки, Фарзин отбеляза, че понастоящем в него членуват Индия, Пакистан и отскоро Беларус, а Иран отправи покана към Русия да се присъедини към съюза.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как Доналд Тръмп планира да увеличи производството на петрол в САЩ

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да увеличи местния добив на петрол в страната и да отмени регулациите, за да постигне целите си.

18.07.2024 21:30 1мин. четене

ЕЦБ демонстрира предпазливост след намаляването на лихвите, а еврото се засилва

Търговците подкрепиха еврото в четвъртък на фона на сигналите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) за предпазливи планове след намаляването на лихвените проценти, което отслаби предишните опасения във връзка с политическите сътресения във Франция.

18.07.2024 21:10 2мин. четене

БРИКС: Ето кога съюзът може да покани нови държави да се присъединят

Тъй като БРИКС се подготвя за предстоящата си среща през октомври, има много спекулации дали блокът ще приеме нови страни членки.

18.07.2024 18:30 1мин. четене

Кандидат за Сената в САЩ продаде меме акции за над $5 милиона

Политиците в САЩ често търгуват с акции под ръководството на инвестиционни консултанти, които избират инвестиции от реномирани компании със силни основи и висок потенциал за растеж.

18.07.2024 18:11 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.