НАЧАЛО Други

БРИКС: Русия иска да подкрепи новата валута със злато – членките на съюза трупат резерви

юли 10, 2023 15:12 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия иска да подкрепи новата валута със злато – членките на съюза трупат резерви

Русия информира блока за важността на обвързването на бъдещата валута със златото с намерението да се оспори световният резервен статут на щатския долар.

Следващата среща на върха на БРИКС е планирана да се проведе в Южна Африка през август, където ще бъдат обсъдени подробностите за новата валута.

Страните от БРИКС трупат злато като част от усилията си да намалят зависимостта си от щатския долар. През последните 18 месеца тези държави значително увеличиха покупките си на злато.

Световният съвет по златото наскоро публикува доклад, в който се посочва, че през последните шест месеца Китай е придобил 102 тона злато, а Русия – 31.1 тона. Освен това Индия добави 2.8 тона към златните си резерви през 2023 г., отбелязвайки първото увеличение от повече от година. Според информацията Индия постоянно натрупва злато и може да придобие още до края на годината.

Като разчита повече на златото и намалява зависимостта си от щатския долар, алиансът БРИКС може потенциално да застраши глобалния статут на зелените пари. Ако към алианса се присъединят още държави, новата валута на БРИКС може да се превърне в предпочитан избор за международни транзакции.

Златото обикновено се смята за сигурна инвестиция в сравнение с щатския долар, който носи риска от дълг. Нестабилността на щатския долар, особено в светлината на задълбочаващата се криза с тавана на дълга, може да доведе до финансови проблеми в развиващите се страни.

Вследствие на това няколко държави в Азия, Африка, Латинска Америка и Европа проучват алтернативи на щатския долар за глобални разплащания, за да намалят потенциалните рискове.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: Русия иска да подкрепи новата валута със злато – членките на съюза трупат резерви”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.