Home

БРИКС: Какво да очакваме от предстоящата среща на съюза?

07.10.2024 8:00 2мин. четене Alexander Zdravkov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Какво да очакваме от предстоящата среща на съюза?

До срещата на БРИКС остават само три седмици и редица държави, които имат интерес да се присъединят към групата, потвърдиха участието си.

В четвъртък руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков обсъди предстоящото събитие, разкривайки, че най-малко 30 държави ще участват, като някои от тях се надяват да получат покани за официално членство.

Рябков изрично спомена, че делегации от 30 държави са потвърдили своето присъствие, а възможността за приемане на нови членове е на дневен ред. Това включва страни от региони като Азия, Африка и Близкия изток. Освен това се очаква Турция, която наскоро подаде официално заявление за присъединяване към БРИКС, да присъства.

Алиансът се разглежда като стожер за много развиващи се иконимики, които търсят алтернативи на щатския долар. Много от държавите изпитват затруднения от господството на долара и желаят да преминат към употребата на местните си валути в търговията, което би подкрепило националните им икономики. Влиянието на щатския долар обаче е основна пречка, което прави предстоящата среща на върха решаваща стъпка за тези страни в стремежа им към финансова независимост.

Създаден през 2006 г., съюзът БРИКС първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия и Китай, а през 2010 г. към него се присъедини и Южна Африка. В началото на тази година алиансът се разшири, като включи Иран, Египет, Етиопия и Обединените арабски емирства. Тъй като все повече държави проявяват интерес към присъединяване, импулсът, който стои зад стремежа на БРИКС за дедоларизация, непрекъснато расте.

Планираната за 22-24 октомври 2024 г. среща на върха в Казан, Русия, ще се съсредоточи върху теми като продължаването на усилията за намаляване на влиянието на долара, разработването на валута на съюза и обхвата на бъдещото разширяване. Министърът на външните работи на Беларус Максим Риженков наскоро разкри, че БРИКС обмисля да добави още 10 държави по време на тази среща, като Беларус се надява да бъде сред тях.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Най-важните икономически събития в САЩ, които може да повлияят на крипто пазара тази седмица

Пазарът на криптовалути, особено на Биткойн, често реагира на ключови икономически събития в САЩ, тъй като търговците коригират стратегиите си в отговор на макроданните.

07.10.2024 12:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Tether отбелязва 10 годишнината си с документален филм

Tether обяви предстоящото пускане на документален филм, в който се подчертава ролята на нейната стабилна монета USDT в борбата с инфлацията, което съвпада с 10-годишнината на компанията.

07.10.2024 10:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Очакваният ръст на глобалната ликвидност може да стимулира пазарния растеж

Реномиран финансов експерт очаква повишаване на ликвидността в световен мащаб, което може да стимулира развитието на пазара. Той прогнозира, че основните централни банки, особено Федералният резерв, се готвят да инжектират значителна ликвидност във финансовата система, подтикнати от икономическите опасения.

07.10.2024 9:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Telegram ще включи функция за конвертиране на NFT в новата си инициатива

Главният изпълнителен директор на Telegram наскоро намекна за нова функция, позволяваща конвертирането на NFT, което съвпадна с пускането на новата функция за награди на платформата.

07.10.2024 9:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.