Home

Огромен интерес на централните банки към CBDC според проучваме на БМР

16.06.2024 9:30 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Огромен интерес на централните банки към CBDC според проучваме на БМР

Въпреки че Камарата на представителите на САЩ реши да приеме закон, който да забрани на Федералния резерв да емитира дигитална валута на централната банка (CBDC), глобалният интерес към тези валути продължава да расте.

Най-новото изследване на Банката за международни разплащания (БМР) обхвана общо 86 банки от цял свят и определи, че търговията на едро е по-добра платформа за бъдещето от търговията на дребно.

Неотдавнашното проучване, проведено от БМР, чиято цел бе да се провери надеждността на технологията, стояща зад тези нови дигитални договори, показва, че в момента 94% от централните банки участват в проучване за CBDC.

Нека го обясним по подобен начин; CBDC на едро са предназначени за транзакции между банки и финансови институции като Visa и MasterCard, докато CBDC на дребно са предназначени предимно за потребителски транзакции, като например закупуване на чаша чай в кафенето.

Те също така посочват:

“В случая с CBDC на дребно повече от половината централни банки разглеждат характеристики като блокиране на средства, оперативна интеграция и нулево възнаграждение.”

Не трябва да се пропуска да се отбележи, че финансовата индустрия има своите резерви към CBDC. Противниците твърдят, че те ще доведат до по-голям брой регулации и контрол от страна на държавния сектор, което ще ограничи растежа на иновациите в “свободните” сектори.

В световен мащаб интересът към дигиталните валути непрекъснато нараства през последните няколко години. Китайската народна република се утвърди като първият участник, а Нигерия и Бахамските острови също въведоха съответно своя дигитална валута – електронната наира (e-naira) и пясъчния долар (sand dollar).

От друга страна, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп категорично се противопостави на идеята за дигитални пари. По време на една от предизборните си речи в Ню Хемпшир той спомена обещанието си към бъдещите избиратели за премахване на CBDC в случай на преизбирането му на президентския пост, което според него трябва да се разглежда като “сериозна заплаха за свободната воля на гражданите“. Той намекна:

“Като ваш президент аз никога няма да санкционирам създаването на дигитална валута, емитирана от държавата. Подобна монета ще даде на нашето правителство пълната власт за абсолютен контрол върху вашите средства”.

Бившият президент също така сподели наскоро в X (Twitter), че добивът на Биткойн е последния шанс за противодействие срещу CBDC.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Словесни престрелки на първия дебат между Байдън и Тръмп

По време на дебата преди изборите президентът на САЩ Джо Байдън и неговият опонент Доналд Тръмп заявиха, че всеки от тях има заслуга за силната икономика по време на своите мандати, и обвиниха другия, че е предизвикал тежка инфлация. 

28.06.2024 11:54 1мин. четене

Ето защо може да очакваме акциите на Nvidia да се изстрелят до $200

Според Constellation Research акциите на Nvidia се очаква да достигнат $200 за акция през следващата година, като ръстът може да продължи до две години.

28.06.2024 10:30 2мин. четене

Coinbase си партнира със Stripe за по-бързи и достъпни транзакции

Coinbase си партнира със Stripe, за да увеличи приемането на диитални активи и да подобри финансовите услуги.

28.06.2024 10:00 1мин. четене

Как крипто забраната в Китай помага на икономиката на САЩ

Уан Ян, вицепрезидент на Хонконгския университет за наука и технологии, коментира последиците от политиките на Китай спрямо криптовалутите.

28.06.2024 9:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.