Home

БРИКС: Африканските държави нямат много избор, освен да се присъединят към съюза

25.05.2024 11:30 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Африканските държави нямат много избор, освен да се присъединят към съюза

По време на 15-ата среща на върха на БРИКС в Южна Африка през август миналата година президентът на Малави Лазарус Чаквера изрази ангажимента на страната да си сътрудничи с блока за преодоляване на историческите бариери, които маргинализират Африка от глобалния просперитет.

Чаквера подчерта необходимостта от преразглеждане на съществуващата система и предложи помощта на Малави при разработването на решения.

Сътрудничеството между БРИКС и Африка придобива все по-голямо значение. Миналата година Етиопия, Египет и няколко други държави бяха официално приети в алианса на големите нововъзникващи икономики, наричан сега БРИКС+.

От създаването си през 2009 г. нациите от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – се позиционират като защитници на Глобалния юг. Китай се превърна в ключов партньор на развиващите се страни, особено в Африка.

Критиците обаче твърдят, че ангажираността на Китай с Африка е експлоататорска и обслужва предимно интересите на Китай. Срещу китайските компании, работещи в сектори като минното дело и строителството в Африка, са отправени обвинения в нарушаване на човешките права и обвинения в натоварване на африканските държави с неустойчив дълг.

Отношенията на Малави с Китай датират от 2008 г., когато страната прекъсва връзките си с Тайван. Оттогава Китай подкрепя различни инфраструктурни проекти в Малави. Въпреки това, подобно на много африкански държави, Малави е изправена пред предизвикателства, свързани с нарастващия и лошо управляван публичен дълг.

Според междинния доклад за държавния дълг, публикуван от Министерството на финансите на Малави през ноември миналата година, страната дължи близо $2 милиарда на международни институции като МВФ, Европейската инвестиционна банка и Световната банка. Сред кредиторите са и Китай и Индия, като общият дълг към тях е $306 милиона.

Проучване на Afrobarometer от 2020 г. разкри загриженост сред малавийците относно нарастващата зависимост на страната от китайските заеми. Въпреки че някои признават ползите от китайските инвестиции в инфраструктурата, съществуват опасения относно дългосрочните последици.

Президентът Чаквера подчерта, че по време на срещата на върха на БРИКС са обсъждани въпроси, свързани с преструктурирането на дълга с Китай и Индия. Министърът на финансите на Малави, Симплекс Читиола Банда, заяви, че страната е постигнала напредък в преговорите за предоговаряне на дълга с уверенията на Китай и Индия. Китай обаче е известен с твърдата си позиция в преговорите за дълга.

В допълнение към Китай Южна Африка, като член на БРИКС от 2010 г., играе важна роля в Африка. Въпреки че е най-малкият член, Южна Африка предлага на БРИКС достъп до африканския пазар като регионална икономическа сила, особено в рамките на Южноафриканската общност за развитие (SADC). Държавите от региона се стремят да се възползват от подобрения достъп до пазара в Южна Африка и да привлекат чуждестранни инвестиции.

Миграцията към Южна Африка, обусловена от икономически фактори, е широко разпространена в региона, включително сред малавийците, които търсят по-добри възможности. Около 100,000 малавийски работници мигранти в Южна Африка изтъкват значителния миграционен поток в региона.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Японската йена достигна 38-годишно дъно срещу долара

Японската йена (JPY) достигна 38-годишно дъно, като на 28 юни се търгуваше за 0.0062 срещу щатския долар (USD).

29.06.2024 6:30 1мин. четене

Ще успеят ли големите американски банки да оцелеят финансов колапс?

Година след трите най-големи банкови фалита в историята на САЩ Федералният резерв (Фед) потвърди, че най-големите американски банки разполагат с достатъчно капитал, за да издържат на доста стресов сценарий.

28.06.2024 22:00 1мин. четене

Основателят на Kraken също подкрепи Доналд Тръмп, дарявайки $1 милион

Джеси Пауъл, съосновател на борсата за криптовалути Kraken, обяви, че е предоставил $1 милион на кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп, като по-голямата част от дарението е направена под формата на Етериум (ETH).

28.06.2024 21:00 1мин. четене

Великобритания е излязла от рецесията по-бързо от прогнозите

Преразгледаните данни на Службата за национална статистика разкриха, че британската икономика е излязла от рецесията по-бързо от първоначалните оценки, като през първото тримесечие на тази година БВП е нараснал с 0.7%, което надхвърля първоначалната оценка от 0.6%.

28.06.2024 20:00 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.