НАЧАЛО Други

Войната в Украйна и как икономиката на Русия се възстановява след санкциите

25.05.2024 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Войната в Украйна и как икономиката на Русия се възстановява след санкциите

След нахлуването на Русия в Украйна бяха наложени санкции, които доведоха до първоначално свиване на БВП на страната.

Въпреки това руската икономика се възстанови благодарение на увеличените разходи в секторите, свързани с войната, и в строителството. Очаква се военните разходи, подкрепени от високите приходи от петрол, да нараснат допълнително през 2024 г., което ще създаде свит пазар на труда.

Въпреки че санкциите ограничиха достъпа до високотехнологични стоки, свързаното с войната производство остана стабилно, което направи военната помощ за Украйна изключително важна. Въпреки това възстановяване потенциалът на Русия за дългосрочен растеж намаля.

Непосредствено след инвазията икономическата активност спадна с 4.4%, което породи опасения за финансова криза. Рублата се обезцени бързо и се стабилизира едва след бързи мерки като повишаване на лихвения процент с 20% и контрол върху капитала. Възстановяването беше стимулирано от публичните разходи, първоначално в строителството, а по-късно и във военните поръчки, като субсидиите стимулираха жилищното строителство.

Производството в свързаните с войната отрасли нараства с 60% до пролетта на 2024 г., докато в други сектори се наблюдава застой. Икономическата активност се измества, като от това се възползват регионите със свързано с войната производство и по-бедните райони с висока степен на военно набиране.

Въпреки увеличените разходи държавният дефицит остава относително малък, подкрепен от високите приходи от данъци върху петрола въпреки ембаргото. Въпреки това милитаризацията на икономиката поставя предизвикателства, като по-нататъшното военно производство вероятно ще доведе до инфлация или спад на гражданската икономика.

Санкциите, макар и частично ефективни, ограничиха военните усилия на Русия. Все пак недостатъците в тяхната конструкция позволиха на Русия да се адаптира, използвайки пропуски във финансовата система. Въпреки това зависимостта на Русия от износа на енергия и западните технологии остава уязвима, като бъдещите санкции могат да затегнат икономическия винт.

В перспектива изглежда малко вероятно ръстът на труда и производителността да бъдат двигател на руската икономика. Вместо това натрупването на капитал зависи от способността на Русия да финансира инвестициите си вътрешно, като правителствената милитаризация вероятно ще отклони ресурси от гражданското производство. Прогнозите сочат слаб дългосрочен растеж, което подчертава необходимостта от структуриран подход към санкциите и преодоляване на зависимостта на Русия от износа на енергия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Основателят на SoftBank призна за грешка свързана с Nvidia, струвала на компанията над $150 милиарда

Масайоши Сон, основател на SoftBank Group, призна за значителна финансова грешка свързана с Nvidia.

22.06.2024 7:00 1 мин. четене

Срив на крипто акциите на фона на пазарната корекция

Крипто акциите са в низходяща тенденция заедно с дигиталните активи, което се дължи на негативните макроикономически фактори и мечите пазарни настроения.

22.06.2024 6:30 2 мин. четене

Банковата криза в Япония се влошава – но това може да е добра новина за Биткойн

Изглежда, че банковата криза в Япония е на прага на сериозна ескалация, което може да доведе до вливане на ликвидност с американски долари и да даде тласък на Биткойн (BTC) и по-широкия крипто пазар.

22.06.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.