НАЧАЛО Крипто Крими

Съдят Genesis и Gemini за предполагаема измама в размер на $1 милиард

октомври 20, 2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Съдят Genesis и Gemini за предполагаема измама в размер на $1 милиард

Главният прокурор на Ню Йорк подал иск срещу Gemini Exchange и Digital Currency Group (DCG), в който се твърди, че са извършили измама на стойност $1.1 милиарда.

Според прокурорът Gemini и притежаваната от DCG Genesis Global Capital са предложили програма за кредитиране през 2021 г., без да оповестят надлежно свързаните с нея рискове.

Твърди се, че Gemini е предоставила подвеждаща информация на инвеститорите относно рисковете от заемите, отпуснати на трети страни като Alameda Research, което е довело до значителни загуби. Главният прокурор твърди още, че Genesis и Gemini са се опитали да прикрият тези загуби.

Летиция Джеймс, главният прокурор, заяви, че дружествата са се възползвали от относително слабо регулирания характер на индустрията на криптовалутите, като в крайна сметка са причинили вреди на инвеститорите. Тя подчерта, че тези практики са включвали измама чрез лъжливи обещания и се ангажира да преследва по-строги регулации.

Джеймс обвини Genesis, че лъжливо е твърдяла, че редовно одитира финансовото състояние на своите кредитополучатели за Gemini. Щатът обаче не откри доказателства за извършени одити за период от две години.

Освен това се твърди, че Genesis е прикрила истинското си финансово състояние чрез запис на заповед на стойност $1.1 милиард. Gemini е обвинена, че не е предупредила клиентите си за финансовите проблеми на Genesis, въпреки че е обмисляла потенциалното закриване на програмата Earn.

Съдебният иск цели да забрани на Gemini, Genesis и DCG да предлагат инвестиционни услуги на територията на щата. Освен това Джеймс иска възстановяване на средствата на инвеститорите и освобождаване от предполагаемите незаконни печалби, реализирани от дружествата.

Това съдебно действие идва в труден момент за всички участващи страни, тъй като Gemini е изправена и пред обвинения от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) за предполагаемо предлагане на Gemini Earn като нерегистрирана ценна книга. Програмата Earn включваше депозиране на средства от клиенти в Gemini, които след това бяха отпуснати на трети страни от Genesis, за да се осигури 8% годишна доходност.

По-рано тази година Genesis подаде молба за обявяване в несъстоятелност поради срива на няколко компании за криптовалути, включително Three Arrows Capital и Voyager Digital, които ги оставиха в затруднение да възстановят заемите. Genesis също така понесе загуби от над $100 милиона от Babel Finance.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Oснователят на Terra Luna най-вероятно ще бъде екстрадиран в САЩ

Според запознати източници висшият служител на правосъдието на Черна гора е изразил намерение да екстрадира До Куон, спорна фигура в сферата на криптовалутите, в САЩ, а не в Южна Корея.

декември 7, 2023 18:14 1 мин. четене

Украйна: Арестуваха държавен служител за присвояването на $1.5 милиона в крипто

Висшият антикорупционен съд в Украйна отне от бившия шеф на Държавната служба за специални комуникации на Украйна (SSSCIP) $1.5 милиона в криптовалути – по-специално Tether (USDT), TRON (TRX) и Биткойн (BTC).

декември 3, 2023 14:00 2 мин. четене

Кристиано Роналдо може да се наложи да плати $750,000 заради партньорството си с Binance

Футболната суперзвезда Кристиано Роналдо се оказа в интересна ситуация и може да се наложи да се споразумее в съда за огромна сума заради популяризирането на Binance, която по-рано се съгласи да плати огромна глоба от $4.3 милиарда и да освободи главния си изпълнителен директор Чанпен Джао като част от споразумение с регулаторните органи на САЩ.

декември 1, 2023 21:00 1 мин. четене

Хакер на нашумял блокчейн проект иска пълен контрол над мрежата

KyberSwap, агрегатор на децентрализирана борса (DEX) и протокол за ликвидност, който е в основата на ликвидния хъб на мрежата Kyber, стана жертва на целенасочен експлойт. 

декември 1, 2023 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.