Home

Обръща ли Франция гръб на щатския долар и подкрепя ли китайския юан?

22.05.2023 9:00 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Обръща ли Франция гръб на щатския долар и подкрепя ли китайския юан?

През април френският президент Еманюел Макрон се сблъска с отзвук заради противоречивите си изказвания в експлозивно интервю след държавно посещение в Китай.

Макрон предупреди Европа да не се превръща в обикновени последователи на Съединените щати и подчерта необходимостта от засилване на европейската автономия. Той изрази опасения, че европейските държави могат да станат подчинени на някоя от двете сили във времена на ескалиращо напрежение между САЩ и Китай.

Призивът на Макрон за намаляване на зависимостта от щатския долар

Тези изявления накараха европейските политици да се заемат с контрола на щетите. Полският министър-председател Матеуш Моравецки предложи стратегическо партньорство със Съединените щати, вместо да се стреми към стратегическа автономия далеч от тях.

Въпреки това една забележка на Макрон, която остана до голяма степен незабелязана, може да има значителни последици. Той предложи Европа да намали зависимостта си от “екстериториалността на американския долар”, имайки предвид способността на Съединените щати да отказват на държавите достъп до глобално доминиращата финансова система, основана на долара.

Тази загриженост произтича от решението на Доналд Тръмп, бившия президент на САЩ, да се оттегли от иранското ядрено споразумение, което доведе до строги санкции и критики от страна на Европа относно предполагаемото използване на долара като оръжие, подкопаващо европейския суверенитет.

Френските компании се насочват към юана

Сделките, сключени по време на посещението на Макрон в Китай, показват желанието на Франция да се справи с тази грижа. Една от забележителните сделки включваше френската корабна компания CMA CGM и Китайската държавна корабостроителна корпорация, които финализираха най-голямата до момента поръчка за корабостроене в Китай, оценена на 21 милиарда юана ($3.1 милиарда) и направена в китайски юани, а не в щатски долари.

По подобен начин френската Total Energies и Китайската национална офшорна нефтена корпорация сключиха първата в Китай покупка на втечнен природен газ (LNG) в юани чрез Шанхайската борса за петрол и природен газ.

Д-р Матийо Дюшател, директор на отдел “Международни изследвания” базирания в Париж мозъчен тръст  в Institut Montaigne, отбеляза, че френските компании търсят защита срещу възприеманите рискове, свързани с долара. Той подчерта, че Китай използва тази възможност, за да намали излагането си на американската финансова екстериториалност.

Като извършват транзакции в юани вместо в долари, френските компании премахват необходимостта от американски банки като посредници. Освен това притежаването на китайска валута позволява директни покупки в Китай без участието на САЩ като посредник.

Подобни споразумения биха могли потенциално да променят глобалната роля на китайските банкови институции, тъй като интернационализацията на юана би повишила тяхната позиция в международната финансова система.

Нарастваща глобална тенденция за приемане на юана

Тази промяна следва нарастващата тенденция на страните да приемат юана в международната търговия. Например през април миналата година Израел добави юана към валутните си резерви, а през август Египет обяви намерението си да емитира държавни облигации в юани. Ирак планира да урежда търговията си с Китай в юани, а Бразилия напълно изостави долара в търговията си с Китай, като предпочете търговията във взаимни валути, както е договорено с Пекин.

По време на посещението си в Китай бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва открито разкритикува централната роля на щатския долар. Той постави въпроса защо всяка страна трябва да разчита на долара в търговията и изрази убеждението, че държавите трябва да могат да изнасят в собствените си валути.

Макар че тези сделки, деноминирани в юани, могат да подскажат по-широка френска подкрепа за интернационализацията на китайската валута, все още е твърде рано да се определи позицията на Париж по въпроса. Д-р Дюшател предупреди, че на този етап има само неофициални данни, но тенденцията си заслужава да бъде наблюдавана.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Виталик Бутерин съветва да не се подкрепя единствено крипто политиката

В неотдавнашна статия съоснователят на Етериум Виталик Бутерин предупреди, че не бива да се гласува само въз основа на позицията на кандидатите в подкрепа на криптовалутите.

18.07.2024 10:30 1мин. четене

Скандал с търговия с вътрешна информация: Меме токени скачат след опита за убийство на Тръмп

След покушението срещу Доналд Тръмп на 13 юли крипто пазарът отбеляза рязък ръст на меме монетите като $FIGHT.

18.07.2024 10:00 1мин. четене

Великобритания планира да регулира съвременните AI модели

Новото правителство на Обединеното кралство очерта плановете си за регулиране на усъвършенстваните модели на изкуствен интелект, с което се отклони от предишните политики, както бе подчертано в неотдавнашната реч на крал Чарлз относно законодателната програма, включваща над 35 законопроекта.

18.07.2024 9:30 2мин. четене

Uniswap обяви ново разширение за Google Chrome

Uniswap Labs официално пусна своето разширение за портфейл на Google Chrome след повече от шест месеца забавяне, през които над 793,000 потребители се включиха в списъка на чакащите.

18.07.2024 7:30 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.