НАЧАЛО Други

Изборите в Турция: Правителство предполагаемо използва изкуствен интелект за пропаганда

май 14, 2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Изборите в Турция: Правителство предполагаемо използва изкуствен интелект за пропаганда

Президентските избори в Турция на 14 май привлякоха вниманието на международната общност поради потенциалното им значение за прекратяване на продължителното управление на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Към интригата се прибавя и фактът, че настоящото турско правителство е изправено пред сериозни обвинения.

Тунджай Йозкан, лидер на турската опозиционна партия (CHP), направи изявление, в което се предполага, че правителството планира да създаде “deepfake” пропагандни материали срещу Републиканската народна партия (РНП) в тъмната мрежа преди изборите.

Местна турска медия Kisadalga съобщи тази информация на 11 май.

Според Озкан Дирекцията по комуникациите в Турция се е свързала с лидера на опозиционната партия Кемал Киличдароглу, за да го уведоми за създаването на фалшиви видеоклипове срещу опозицията в дарк уеб-а.

Предполага се, че в тези видеоклипове е използвана технологията deepfake – техника на изкуствения интелект (AI), която манипулира аудио и визуално съдържание. Озкан твърди още, че лицата, отговорни за тази манипулация, са получили плащане в Биткойн (BTC).

Озкан заяви:

“Те разкриха, че това действие е било извършено и подчертаха, че то е в разрез с демокрацията, правата на човека и закона. Поради собственото си безпокойство на съвестта те се обърнаха към нас и предоставиха списък с имена”.

Тези обвинения следват неотдавнашното представяне от президента Ердоган на видеоклип, генериран от AI, в който се вижда как Киличдароглу възхвалява PKK – войнстваща политическа организация, отговорна за множество терористични нападения в Турция.

С наближаването на дългоочакваните президентски избори в Турция експертите в сектора на AI изразиха загриженост относно въздействието на дълбоко фалшивата пропаганда.

Тези избори представляват един от първите големи случаи в световен мащаб, в които напредналите AI технологии се пресичат с политиката.

Хенри Айдер, експерт, специализиран в областта на deepfake технологията, изрази загриженост по този въпрос, като подчерта потенциалното влияние, което убедителните пропагандни материали биха могли да окажат върху крайните резултати от изборите.

Макар че съществуват онлайн инструменти за проверка на автентичността на подобно съдържание, те също така крият риск от създаване на йерархична структура в медиите.

Адждер обясни, че ако се разпространява несертифицирано съдържание, хората могат да го определят като фалшиво само когато това им е удобно.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.