НАЧАЛО Алткойни

Helium (HNT): Разкриха манипулации на пазара от вътрешни лица

28.09.2022 11:56 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Helium (HNT): Разкриха манипулации на пазара от вътрешни лица

IoT криптовалутата Helium е подложена на сериозни критики заради това, че не е оповестила централизираното си разпространение на токени, разкрито в разследване на Forbes.

Съобщава се, че вътрешни лица са притежавали по-голямата част от токените след стартирането на проекта и са се възползвали от системата му, за да печелят още повече награди.

Helium стартира през 2019 г., обещавайки да осигури глобална интернет връзка за всички видове смарт обекти – от хладилници до електрически крушки. Потребителите могат да поставят в дома си устройство с гореща точка, което да осигурява мрежово покритие с ниска консумация на енергия за близките обекти, като през цялото време печелят от родната криптовалута на Helium – HNT.

От Helium се надяват да предоставят на крипто миньорите по-евтин начин за печелене на токени чрез така нареченото “доказателство за покритие” (Proof-of-Coverage). Въпреки това, след като през ноември достигна най-високата си стойност от $55, цената на HNT се срина до по-малко от $5 към момента на публикуване.

Печалбите на миньорите постоянно намаляват от създаването на Helium през 2019 г. насам. Потребителите не са впечатлени от ниските печалби и дългото чакане за получаване на техните устройства. “Осъзнах, че ще минат години, за да се излезе на нулата”, казва пред Forbes един от собствениците, който твърди, че ще печели около $150 годишно от своята конфигурация.

Още по-обезпокоително е, че вътрешните лица на т.нар. “Мрежа на народа” изглежда сами трупат голяма част от наградите.

Вътрешните лица на Helium манипулират мрежата

Според изтекли документи, блокчейн данни и интервюта с петима бивши служители, токените HNT са били силно разпространени сред вътрешния кръг на Helium, както и сред приятели и семейство. Forbes разкрива, че когато наградите на Helium за гореща точка са достигнали своя пик, само 30% са отишли при общността на Helium – останалите са били добити от вътрешни лица.

Тридесет крипто портфейла бяха идентифицирани от Forbes като такива, които вероятно принадлежат на служители на Helium, инвеститори, приятели и семейство. Заедно тези портфейли са добили 3.5 милиона HNT, което е почти половината от всички токени, добити през първите три месеца от стартирането му през август 2019 г.

В рамките на шест месеца над една четвърт от токените на Helium бяха добити от вътрешни лица. В пика си през ноември това се равнява на $250 милиона. Днес тези токени са на стойност $21 милиона.

Съоснователят и главен изпълнителен директор Амир Халим заяви пред Forbes, че около половината от първите токени на Helium са били дадени на вътрешни лица. “Нито една от тези цифри не ми се струва неразумна или ехидна по някакъв начин”, каза Халим.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Helium (HNT) мигрира към блокчейна на Solana


Helium не е споделил тази информация с общността си, което според Халим би било неразумно. “Не знам защо от нас ще се иска да сме в позиция да разкриваме каквото и да било за тези хора… Те поеха огромен риск и огромен шанс да платят пари, за да построят нещо.”

Измама на системата

Нещо повече, Forbes открива, че е станало обичайна практика служителите на Helium да изграждат “клъстери” със своите устройства. Чрез поставянето на няколко устройства близо едно до друго сигналът щял да бъде достатъчно висок, за да се добиват награди по-бързо. Собствениците могат да променят местоположението на устройствата си, за да ги накарат да изглеждат по-отдалечени едно от друго, като по този начин прикриват следите си.

Helium се разправи с клиентите, които участват в тези клъстери – над 70,000 горещи точки бяха забранени. Трима бивши служители обаче заявиха пред Forbes, че практиката е била нормализирана в офиса.

В отговор на обвиненията Халим заяви пред Forbes, че не е знаел за злоупотребата вътре в компанията:

Не гледахме внимателно какво правят служителите.

Той добави, че Хелем е бил съсредоточен върху отстраняването на проблема, а не върху това да открие кой е отговорен.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Крипто борсата Coinbase добави стейкинг на Avalanche (AVAX)

Крипто борсата Coinbase е готова да пусне стейкинг на Avalanche (AVAX), ход, който подчертава нейния стремеж за пазарна доминация.

24.05.2024 4:00 1 мин. четене

Ето как реагира цената на Етериум на дългоочакваното одобрение на спот ETF

SEC официално одобри 8 предложения за спот Етериум ETF за американските пазари, но как това се отрази на цената на актива?

24.05.2024 1:33 1 мин. четене

ИЗВЪНРЕДНО: SEC официално одобри спот Етериум ETF

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) е одобрила ускореното пускане на спот ETF за Етериум, както се посочва в документ, качен на уебсайта на агенцията.

24.05.2024 0:08 1 мин. четене

Все още няма одобрение на спот Етериум ETF – крипто общността тръпне в очакване

С идването на полунощ се очаква решението на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) относно потенциалното одобрение на спот Етериум ETF.

24.05.2024 0:01 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.