НАЧАЛО Други

Фондовият пазар се откъсва от фундаменталните фактори – Том Лий

октомври 6, 2023 10:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Фондовият пазар се откъсва от фундаменталните фактори – Том Лий

Том Лий, ръководител на отдел "Проучвания" във Fundstrat, е доста известен с бичата си позиция по отношение на фондовия пазар. Има обаче една конкретна графика, която продължава да го озадачава.

Тази графика изобразява 10-годишната доходност на различни световни пазари. Изненадващо, доходността в САЩ (BX:TMUBMUSD10Y) превишава тази на Гърция (BX:TMBMKGR-10Y), въпреки похвалните усилия на Гърция да намали дълговия си товар. Струва си да се отбележи, че страната все още поддържа по-нисък кредитен рейтинг в сравнение със САЩ.

Лий изрази недоумението си от доходността на Испания (BX:TMBMKES-10Y), Германия (BX:TMBMKDE-10Y) и Япония (BX:TMBMKJP-10Y) с поредица от тагове “wut“.

Интересно е, че темповете на инфлация в Германия, Испания и Гърция са по-високи от тези в САЩ, а Япония не остава по-назад. Лий също така посочи, че САЩ не притежават по-рискова валута, която да оправдае разликата в доходността.

Той сподели:

Може би това служи като още един пример за това как е имало значителен тласък за повишаване на доходността, потенциално откъснат от фундаменталните фактори.

Лий обаче отбеляза също, че това не означава непременно незабавна промяна през следващата седмица.

Важно е да се признае, че има и други фактори, които допринасят за по-високата доходност в САЩ. Например в Япония централната банка продължава да изкупува дълг, докато Федералният резерв намалява баланса си. Освен това Германия носи значително по-малка дългова тежест спрямо размера на икономиката си в сравнение със САЩ.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.