НАЧАЛО Други

Финансирането на крипто компании спадна значително през последните месеци

октомври 6, 2023 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Финансирането на крипто компании спадна значително през последните месеци

Секторът на криптовалутите напоследък се радва на бърза експанзия и голям ентусиазъм. Въпреки това той се сблъска с трудно период, тъй като през третото тримесечие набирането на средства за крипто компаниите достигна най-ниската си точка от три години насам, според компанията за блокчейн проучвания Messari.

Докладът разкри, че крипто компаниите са набрали малко под $2.1 милиарда през третото тримесечие на 2023 г. Това бележи най-ниската точка както по отношение на сумата за набиране на средства, така и по отношение на броя на сделките от четвъртото тримесечие на 2020 г. насам. Този рязък спад подчертава въздействието на това, което някои нарекоха “крипто зима“, върху дейностите по набиране на средства в индустрията.

Това е в рязък контраст с пика, наблюдаван през първото тримесечие на 2022 г., когато крипто компаниите си осигуриха близо $17.5 милиарда чрез над 900 сделки. Тенденциите в набирането на средства отбелязаха значителен спад през годината, чиято кулминация беше внезапният срив на борсата FTX през ноември, който допълнително подкопа доверието на инвеститорите.

Докладът също така подчерта намаляващата възвръщаемост на арената за набиране на крипто средства, особено в сравнение със скоковете в началото на 2022 г. Въпреки че показа първоначална устойчивост през първото и второто тримесечие на 2023 г., с близо $7.5 милиарда, набрани чрез приблизително 200 сделки през всяко тримесечие, третото тримесечие отбеляза повратна точка.

Както общата сума на набраните средства, така и броят на сделките отбелязаха значителен спад от 36% през това тримесечие.

Освен това броят на сливанията и придобиванията, включващи крипто компании, намаля от 32 през второто тримесечие на 26 през третото, което представлява спад от 19%, според консултантската фирма Architect Partners. Спадът на годишна база е още по-значителен, като броят на сделките е намалял с 48% в сравнение с третото тримесечие на 2022 г., когато е имало 50 сделки.

Освен това 26-те сделки, сключени от юли до септември, доведоха до това, че общият брой от началото на годината досега е 112. Това значително изостава от темпото, наложено през 2022 г., когато през първите три тримесечия е имало 144 сделки.

В доклада на Messari се посочва също така изместването на фокуса на инвеститорите към свежи инвестиции в проекти и инфраструктура на ранен етап, за разлика от проекти с потребителски приложения. Тази промяна предполага по-предпазлив и проницателен подход, тъй като инвеститорите се ориентират в развиващия се криптопазар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.