НАЧАЛО Други

Фалшива експлозия в Пентагона разтърси фондовия пазар

май 23, 2023 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Фалшива експлозия в Пентагона разтърси фондовия пазар

Влиянието на измамата, задвижвана от изкуствен интелект, беше демонстрирано за пореден път чрез разпространението на фалшиво изображение, показващо експлозия в близост до Пентагона.

На 22 май акаунт в Twitter на име “Bloomberg Feed“, който вече е спрян, фалшиво заяви принадлежност към медийния конгломерат и сподели изображението заедно със съобщение за значителна експлозия в близост до централата на Министерството на отбраната на Съединените щати.

Многобройни медии, включително Russia Today и Republic, споделиха фалшивата информация, но след това изтриха съответните си туитове. Този инцидент оказа краткотрайно въздействие върху пазара на акции.

Местните власти, като например Агенцията за защита на силите на Пентагона, отговаряща за сигурността на сградата, потвърдиха разпространения доклад и заявиха, че не е имало експлозия или инцидент.

Наблюдателни потребители на Twitter посочиха несъответствията в изображението, разкриващи произхода му, генериран от изкуствен интелект, като например нееднородната фасада на сградата и сливането на две различни огради.

Въпреки че новината предизвика моментен спад от 0.26% в S&P 500, пазарът бързо се възстанови, когато лъжливостта на доклада беше разкрита.

Струва си да се отбележи, че инструментите на изкуствения интелект и преди са били използвани за създаване на фалшиви новини и заблуждаващо съдържание.

В неотдавнашен случай The Irish Times поднесе извинения, след като несъзнателно публикува статия, генерирана от изкуствен интелект.

През април финансовият регулатор на Калифорния също така предприе мерки срещу услугите за търговия с криптовалути, разкривайки, че някои компании са използвали аватари, генерирани от AI, които са се представяли за техни главни изпълнителни директори в рекламни видеоклипове.

Крипто индустрията също така се сблъска със случаи на генерирани от AI дийпфейк (deepfake) материали, насочени към отделни лица с цел измамни дейности, като например изфабрикуваното видео на съоснователя на FTX, Сам Банкман-Фрийд, което се появи малко след срива на борсата, примамвайки потребителите на FTX към злонамерен сайт под прикритието на “подарък“.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Биткойн спадна до под $27,000 – какво друго се случи на пазара?

По време на следобедната търговия в Азия в четвъртък Биткойн падна под $27,000. По подобен начин Етериум и повечето други криптовалути от топ 10, които не са стабилни, също отбелязаха спадове, въпреки че като цяло реализираха седмични печалби. 

юни 2, 2023 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.