Home

Kолко точно ще получи всеки инвеститор от фалиралата крипто борса Mt. Gox?

05.07.2024 15:36 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Kолко точно ще получи всеки инвеститор от фалиралата крипто борса Mt. Gox?

10 години след фалита на Mt. Gox, крипто борсата е отново една от най-обсъжданите теми в крипто пространството.

Към 04:00 през нощта между 4 и 5 юли портфейлът на Mt. Gox прехвърли над $2 милиарда, което е сигнал за началото на плана за компенсация на инвеститорите.

Страхът от масови разпродажби обаче превзе пазара, което доведе до значителен спад в цената на Биткойн. Тези $9 милиарда, които трябва да бъдат разпределени от фалиралата крипто борса, са един от основните фактори за настоящата паника. Но дали тези страхове са оправдани? И по-важния въпрос – колко точно ще е обезщетението на инвеститорите в Mt. Gox?

Прави ли са инвеститорите да се страхуват от срив на пазара?

Инвеститорите трябва да изберат между фиатни и крипто изплащания. Всичките кешови баланси на инвеститорите ще бъдат изплатени на 100%. Тези, обаче, които са искали да продадат, вече може да са го направили, тъй като изплащането на фиатни валути е започнало през април.

Следователно тези, които ще получат BTC, са хора, които вероятно няма да ги продадат предварително, защото ако са искали, щяха да изберат да получат фиат.

Освен всичко това, не всички плащания ще бъдат извършени наведнъж, тъй като има 2 вида плащания: ELSP (ще получат всичко сега) и FP (ще получат малък процент сега, а останалата част след няколко месеца/години).

ELSP плащанията също няма да бъдат разпределени наведнъж; те вероятно ще бъдат извършени в продължение на няколко месеца (между юли и октомври). Следователно, дори ако много хора решат да продават, няма да има огромен натиск за продажба.

Също така, плащанията ще бъдат разпределени между различни борси, което още повече ще облекчи негативното въздействие от потенциалните продажби.

Колко пари ще получат инвеститорите в Mt. Gox?

Ищците НЕ разполагат с толкова голяма печалба, колкото си мислят всички. Много хора смятат, че засегнатите от Mt.Gox лица ще получат огромни печалби и следователно ще продадат и ще сринат пазара.

Това не е така. Когато Mt.Gox преустанови търговията през февруари 2014 г., цената беше $850. По неофициално информация, хората, на които ще бъдат възстановени BTC токени, ще получат само около 15% от загубеното, което означава, че 1 goxBTC = 0.15 BTC –> 1 BTC = 6.67 goxBTC. Следователно ефективната цена, на която активите им са били блокирани, е ~$8,300.

С други думи стойността на обезщетението не се променя, независимо от настоящата цена на Биткойн.

Заключение

Това обаче не е потвърдена информация и тези проценти могат да бъдат променени. Въпреки това е сигурно, че ако даден инвеститор е имал 10 BTC към момента на фалита, няма да получи еквивалетната сума (~$553,000) според настоящите цени.

Макар и някои да може да сметнат, че това обезщетение е нечестно, като се имат предвид настоящата цена на криптовалутата, ликвидаторите на Mt. Gox са измислили възможно най-добрия план, който да е в полза за всички страни. Парите на инвеститорите са там и всеки, който е подал иск за обезщетение, ще бъде компенсиран.

От екипът на CryptoDnes се свързахме с адвокатската кантора “Мори Хамада и Матсумото”, която представлява някои от инвеститорите в Mt. Gox, но поради конфликт на интереси те отказаха да коментират ситуацията.

Опитахме се да се свържаме и с адвокат Нобуаки Кобаяши, който представлява борсата, но към момента на писане на статията не е коментирал плана за обезщетение.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Ето кога Биткойн може да се върне към историческия си връх според анализатор

Известният търговец на криптовалути Майкъл ван де Поуп наскоро заяви, че криптовалутата Omni Network (OMNI) може да е готова за значителен възход.

20.07.2024 21:00 2мин. четене

Голяма американска банка инвестира значителни средства в този Биткойн ETF

Хънтър Хорсли, главен изпълнителен директор на Bitwise Invest, обяви, че голяма американска банка поема значителен ангажимент към спот BTC ETF на Bitwise, както и към други ETF-и с фокус върху криптовалутите.

20.07.2024 20:00 1мин. четене

Над $2 милиарда са постъпили в американските спот Биткойн ETF-и за последните 2 седмици

Американските спот борсово търгувани фондове (ETF) за Биткойн са привлекли над $2 милиарда през последните две седмици, което отразява подновения пазарен оптимизъм.

20.07.2024 18:00 1мин. четене

Доклад на ARK Invest изтъква устойчивостта на Биткойн на фона на пазарните предизвикателства

През 2020 г. германските власти ликвидираха 50,000 BTC, иззети от платформата за “пиратско” съдържание Movie2k, което доведе до спад на цените на Биткойн от над $70,000 до под $55,000.

20.07.2024 14:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.