НАЧАЛО Други

Ето какво може да нарани Русия повече от тавана на цените на петрола

17.05.2024 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето какво може да нарани Русия повече от тавана на цените на петрола

Санкциите в отговор на нахлуването в Украйна доведоха до значителен спад в приходите на Русия от суров петрол през 2022 и 2023 г.

Този спад до голяма степен се дължи на ембаргото върху вноса на руски суров петрол, което пренасочи руския износ на петрол от Европа към далечни пазари в Азия, като по този начин засили пазарната мощ на Индия и Китай.

За разлика от това ценовият таван върху руския петрол имаше минимално въздействие върху експортните цени, макар че ограничи финансовите ресурси на Русия, пренасочвайки средства към закупуване на танкери. Тази констатация подчертава необходимостта от отчитане на икономическите реалности при разработването на санкциите.

Според наблюдатели ембаргото е довело до намаляване на приходите най-вече поради това, че е принудило Русия да продава петрол на по-ниски цени на по-далечни купувачи. Въпреки намерението на ограничението да ограничи финансово Русия, като позволи при продажба на петрол под определена цена да се използват западни морски услуги, то не повлия значително на цените, получавани за руския петрол.

Вместо това ограничението помогна да се предотврати недостиг на суров петрол в световен мащаб, като попречи на ЕС и Обединеното кралство да наложат по-широка забрана за морски услуги.

Санкциите имаха за цел да намалят военните усилия на Русия, без да предизвикват глобална рецесия чрез прекъсване на доставките на петрол. Значителният добив на петрол в Русия, който представлява 11% от световния добив, означаваше, че изолирането ѝ можеше да доведе до скок на цените на петрола в световен мащаб. В резултат на това беше въведена горна граница на цените, за да се позволи известен износ, като същевременно се ограничат финансовите печалби на Русия.

Освен това се смята, че ембаргото е пренасочило руския петрол към Азия, което е увеличило транспортните разходи и е дало на Индия и Китай възможност да преговарят. Въпреки че ценовият таван имаше политическа цел, икономическото му въздействие върху цените на руския петрол беше незначително. Това показва сложното взаимодействие между икономическите политики и геополитическите стратегии, като подчертава значението на реалистичните оценки при прилагането на санкции.

В крайна сметка тези констатации разкриват, че макар санкциите да са постигнали някои политически цели, икономическите им ефекти са били разнопосочни, което налага внимателно обмисляне при разработването на бъдещи политики.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.