НАЧАЛО Други

ChatGPT вдъхновява важни правила за изкуствения интелект в Европа

май 14, 2023 14:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ChatGPT вдъхновява важни правила за изкуствения интелект в Европа

Европейските законодатели направиха значителна крачка напред в разработването на нови правила за инструментите на изкуствения интелект (AI), включително ChatGPT, след като в четвъртък по време на решаващо гласуване беше постигнато споразумение за по-строг проектозакон.

Законът за изкуствения интелект, очакван с голямо нетърпение в Европейския съюз, е на път да се превърне в първото в света цялостно законодателство, регулиращо тази технология. С него се въвеждат нови насоки относно разпознаването на лица, биометричното наблюдение и други приложения на изкуствения интелект.

След двегодишни преговори се очаква законопроектът да премине към следващия етап, на който законодателите ще финализират спецификите му в сътрудничество с Европейската комисия и отделните държави членки.

Преди гласуването от две комисии от депутати Драгош Тудораче, един от парламентаристите, отговорни за изготвянето на законите, призна: “Това е чувствително споразумение. Вярвам обаче, че това е цялостен пакет, който удовлетворява всички участници в тези преговори”.

Нашите общества изискват решителни действия по отношение на изкуствения интелект и неговото въздействие върху живота им. Само като включим телевизора през последните няколко месеца, можем да станем свидетели на нарастващото значение на този въпрос за гражданите“, добави Тудораче.

Предложените разпоредби ще класифицират инструментите на изкуствения интелект въз основа на нивото на възприемания от тях риск, вариращо от ниско до неприемливо. Правителствата и дружествата, които използват тези инструменти, ще подлежат на различни задължения в зависимост от нивото на риска.

Германският евродепутат Свеня Хан информира Reuters, че преговорите са принудили консервативните и левите евродепутати да намерят общ език. “Успяхме да постигнем компромис, който ще регулира AI по пропорционален начин, ще защити гражданските права и ще стимулира иновациите и икономиката“, заяви Хан.

По време на гласуването в четвъртък сутринта евродепутатите се споразумяха да забранят използването на лицево разпознаване на обществени места и на инструменти за прогнозиране на полицията, както и да въведат засилени мерки за прозрачност за генеративните AI приложения като ChatGPT на OpenAI.

Това гласуване представлява важен етап в регулирането на AI и изпраща ясно послание от парламента, че основните права трябва да бъдат в основата на това регулиране“, подчерта евродепутатът от Зелените Ким ван Спарентак. “AI трябва да бъде в услуга на хората, обществото и околната среда, а не обратното.”

През юни законопроектът ще бъде подложен на пленарно гласуване в Европейския парламент, преди да бъдат договорени окончателните условия чрез “тристранни” преговори с участието на представители на Европейския парламент, Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия.

След като условията бъдат финализирани и законопроектът стане на закон, ще има гратисен период от приблизително две години, за да могат засегнатите страни да се съобразят с разпоредбите.

Европейският парламент трябва да подходи към тристранната среща с възможно най-силната позиция, за да защити правата на всички лица в рамките на ЕС и на влизане в него“, твърди Катерина Родели, анализатор на политиката на ЕС в организацията с нестопанска цел Access Now.

Източник: Reuters

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Биткойн спадна до под $27,000 – какво друго се случи на пазара?

По време на следобедната търговия в Азия в четвъртък Биткойн падна под $27,000. По подобен начин Етериум и повечето други криптовалути от топ 10, които не са стабилни, също отбелязаха спадове, въпреки че като цяло реализираха седмични печалби. 

юни 2, 2023 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.