НАЧАЛО Други

БРИКС затвърждават твърдата си позиция спрямо щатския долар

май 16, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС затвърждават твърдата си позиция спрямо щатския долар

Според инвестиционния експерт Матю Пипенбург държавите по света изпълняват категорична програма, за да се отдалечат от зависимостта от щатския долар.

В интервю по време на конференцията Deutsche Goldmesse с канала Soar Financially в YouTube, Пипенбург, който е партньор в Matterhorn Asset Management, се фокусира върху развиващите се пазари. Той заявi, че големите икономики активно се опитват да се отдалечат от господството на долара.

Действията на Федералния резерв на САЩ, като например повишаването на лихвените проценти, накараха държави като Китай и Русия да проучат алтернативни системи за разплащане, които не зависят от щатския долар.

Пипенбург предполага, че освен Китай и Русия, 41 други държави следват този пример, потенциално водени от загрижеността за отношението на САЩ към Русия по време на конфликта в Украйна.

Нарастващата стойност на долара, дължаща се на повишаването на лихвените проценти от Пауъл, поставя по-голяма тежест върху останалия свят, което ги кара да се откъснат от неговата доминация.

Пипенбург посочи Азия, по-специално Китай и Русия като видни държави, водещи това разминаване. Те също така насърчават 41 други държави да извършват търговски разплащания извън щатския долар.

Въоръжаването на долара и заплахата за нефтодоларовия пазар и неговото търсене допълнително обтягат отношенията. Действията на САЩ, като например отстраняването на Русия от STR и SWIFT и замразяването на валутните ѝ резерви, накараха други държави да преразгледат зависимостта си от долара и да проучат алтернативи.

Коалицията БРИКС, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, обсъжда създаването на глобална валута, която да не използва щатския долар.

Съобщава се, че множество държави, сред които Саудитска Арабия, Иран, Аржентина, Обединените арабски емирства, Алжир, Египет, Бахрейн, Индонезия и две неназовани държави от Източна Африка и една от Западна Африка, са заинтересовани да се присъединят към тази инициатива.

Пипенбург смята, че макар юанът или друга валута не може да замени долара като световна резервна валута в близко бъдеще, съществува ясна тенденция държавите по света постепенно да се отдалечават от долара като основно надеждно средство за търговия.

В обобщение може да се каже, че в световен мащаб безспорно се наблюдава отдръпване от разчитането на щатския долар при търговските и икономическите транзакции.

Държавите активно търсят алтернативни системи за разплащане и проучват възможността за глобална валута, която да не е обвързана с долара. Пипенбург смята тази тенденция за необратима.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Биткойн спадна до под $27,000 – какво друго се случи на пазара?

По време на следобедната търговия в Азия в четвъртък Биткойн падна под $27,000. По подобен начин Етериум и повечето други криптовалути от топ 10, които не са стабилни, също отбелязаха спадове, въпреки че като цяло реализираха седмични печалби. 

юни 2, 2023 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС затвърждават твърдата си позиция спрямо щатския долар”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.