Home

Бахамите готови да въведат CBDC до 2 години

02.07.2024 14:30 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Бахамите готови да въведат CBDC до 2 години

За да ускори използването на цифровата валута на централната банка (CBDC), известна като "пясъчен долар", Бахамските острови обявиха двугодишен план за интегриране на валутата в операциите на търговските банки.

Джон Рол, управител на Централната банка на Бахамските острови, разкри намеренията си да създаде необходимите регулации, за да гарантира, че всички търговски банки предлагат достъп до CBDC на своите клиенти.

Стратегията на централната банка включва преход от насърчаване към задължително използване на пясъчния долар във всички банкови платформи. Търговските банки ще трябва да модернизират информационните си системи, за да отговорят на новите изисквания. Тези подобрения са от съществено значение за разширяване на използването на CBDC и за усъвършенстване на системите за мобилни плащания в страната. Въпреки че се очакват технически предизвикателства, тази промяна е от решаващо значение за модернизирането на финансовите транзакции и укрепването на инфраструктурата на дигиталната икономика.

Въпреки положените усилия процентът на приемане на пясъчния долар е нисък, като той представлява по-малко от 1% от общото парично предлагане в страната. От август 2022 г. до август 2023 г. постъпленията на портфейла са намалели драстично – от $49.8 милиона на $12 милиона. Този рязък спад накара централната банка да премине от доброволен към принудителен подход за интегриране на дигиталната валута.

Стратегията на Бахамските острови отразява глобалната тенденция, при която централните банки налагат приемането на дигитални валути. Европейската централна банка например планира да задължи банките за търговия на дребно и търговските банки да използват дигитално евро, ако пристъпи към въвеждането му. По подобен начин Резервната банка на Индия отбеляза спад в дневните транзакции на своята дигитална валута, след като първоначалните стимули бяха оттеглени, което подчерта предизвикателствата пред поддържането на органично търсене на дигитални валути.

Централната банка на Бахамските острови се фокусира върху регулаторни мерки, а не върху финансови стимули, за да осигури широкото използване на своята CBDC. Анализирайки международния опит, Бахамските острови се стремят да разработят регулаторна рамка, която да осигури устойчиво ангажиране с пясъчния долар. Този подход би могъл да послужи като модел за глобалните политики в областта на дигиталните валути.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Visa и Wirex създават нова ера в областта на Web3 платежните решения

Wirex, водещо финансово Web3 приложение, влезе в заглавията на вестниците с новото си партньорство с Visa, основен играч в глобалната платежна технология.

16.07.2024 7:00 1мин. четене

Ripple беше призната за една от най-добрите финтех компании

В проучване, проведено в сътрудничество с американския канал за бизнес новини CNBC и глобалната база данни за отраслова статистика Statista, базираната в САЩ технологична компания Ripple бе обявена за една от 250-те най-добри финтех компании на 2024 г. в категорията “дигитални активи”.

15.07.2024 15:30 1мин. четене

Apple открива NFC технологията на iPhone след споразумение с ЕС

Apple избегна сериозни глоби от страна на Европейската комисия, като се съгласи да предостави своята технология за NFC чипове, която е от решаващо значение за безконтактните плащания с iPhone, на доставчици от трети страни.

12.07.2024 15:30 1мин. четене

Mastercard обяви ново партньорство с блокчейн компания

Mastercard интегрира своя приложен програмен интерфейс (API) за откриване на сметки с Alchemy Pay, подобрявайки функциите за сигурност и контрол на риска за решенията конвертиране на крипто към фиат и обратно на Alchemy Pay.

11.07.2024 21:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.