Home

БРИКС: 3 държави, които могат да се присъединят още през август

18.07.2023 8:00 2мин. четене Alexander Stefanov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: 3 държави, които могат да се присъединят още през август

Алиансът БРИКС се подготвя за натоварен месец с годишната среща на върха на БРИКС, насрочена за първата седмица на август.

В дневния ред са включени различни важни теми, включително дискусии за нова валута, участието на Русия в конфликта в Украйна и потенциалното разширяване.

Няколко държави от цял свят са изразили интерес да се присъединят към БРИКС или да участват в нейната Нова банка за развитие. Сред тях три държави се открояват като вероятни нови попълнения в алианса БРИКС през август тази година.

Аржентина

Аржентина полага значителни усилия да стане част от БРИКС. По-специално, страната работи активно по дедоларизацията, като заменя щатския долар с китайския юан. Миналия месец се появиха съобщения, че Новата банка за развитие ще гласува за включването на Аржентина в банката през август.

При успех Аржентина ще се присъедини към Бразилия като единствените две южноамерикански държави в БРИКС.

Иран

Иран също изглежда се приближава към присъединяване към БРИКС. В докладите се посочва, че Иран е присъствал на срещата на външните министри на БРИКС в Кейптаун, Южна Африка, и официално е подал молба за членство.

Освен това Китай е изразил подкрепа за влизането на Иран в блока БРИКС, което му осигурява предимство в процеса.

Обединени арабски емирства (ОАЕ)

Включването на ОАЕ в БРИКС ще засили икономическия потенциал на алианса и ще постави предизвикателство пред господството на щатския долар. ОАЕ са основен икономически играч в региона на Персийския залив с диверсифицирана икономика, движена от сектори като нефт и газ, финанси, търговия, туризъм и логистика.

Със силната си икономическа позиция ОАЕ се смятат за предпочитан кандидат за присъединяване към БРИКС+, ако алиансът се разшири през август, заедно с Иран и Аржентина.

Тези потенциални нови попълнения в БРИКС несъмнено ще засилят глобалното влияние на алианса и потенциално ще ускорят целта му за дедоларизация. С наближаването на срещата на върха на БРИКС светът очаква решенията по кандидатурите на тези държави и последващите им роли в алианса.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance стартира платформа за предварително предлагане на токени

Binance, водещата световна борса за криптовалути, представи най-новото си предложение: Платформата Binance Pre-Market.

27.09.2024 11:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Как ще се отразят действията на Фед на крипто пазара?

Известен крипто анализатор смята, че пазарът на дигитални активи ще остане силен, дори ако Федералният резерв намали лихвените проценти.

27.09.2024 10:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

SEC официално одобрява плана за крипто попечителство на BNY Mellon

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) даде зелена светлина на инициативата на Bank of New York Mellon за предоставяне на попечителски услуги за дигитални активи, които потенциално могат да обхванат и други сфери освен борсово търгуваните фондове (ETF) за Биткойн и Етериум.

27.09.2024 9:30 1мин. четене Alexander Stefanov

Фалитът на Silvergate Bank резултат от регулаторен натиск?

Бившата про-крипто институция Silvergate Bank може би щеше да се справи с предизвикателствата, ако не се бе сблъскала със силен регулаторен натиск, довел до доброволната ѝ ликвидация, твърди Ник Картър.

27.09.2024 7:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.