Home

Ирак твърдо се противопоставя на OPEC+ да се намали производството на петрол

13.05.2024 3:00 1мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ирак твърдо се противопоставя на OPEC+ да се намали производството на петрол

В събота министърът на петрола на Ирак заяви, че страната е осъществила адекватно доброволно намаляване на производството на петрол и няма да приеме допълнителни съкращения, предложени от ОПЕК+ на предстоящата среща в началото на следващия месец.

Източници, запознати с въпроса, съобщиха на Reuters, че OPEC+, включваща Организацията на страните износителки на петрол, Русия и други производители извън OPEC, може да удължи някои доброволни съкращения на добива, ако търсенето не се възстанови.

В отговор на репортерско запитване относно позицията на Ирак за удължаване на доброволните съкращения на OPEC+ на срещата от 1 юни Хаян Абдул Гани заяви: “Ирак вече е ограничил добива в достатъчна степен и няма да се съгласи на допълнителни съкращения.”

Остава неясно обаче дали изявлението на Абдул Гани означава несъгласие с удължаването на доброволните съкращения – позиция, която противоречи на широко разпространените очаквания за удължаване на срока – или просто отхвърля всякакви нови съкращения.

Той направи тези забележки по време на конференция за лицензиране на нефт и газ в Багдад. Въпреки многократното потвърждение от страна на Ирак, че се придържа към доброволните съкращения, първоначално набелязани от OPEC+ през 2023 г., страната е надвишила квотата си за добив с кумулативно 602,000 барела на ден през първите три месеца на 2024 г., както бе съобщено от OPEC+ в петък.

Групата уточни, че Багдад се е ангажирал да компенсира това свръхпроизводство с допълнителни съкращения през останалата част от годината.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на петрола спадат след достигането на двумесечен връх

Цените на петрола се понижиха, тъй като по-силният долар и техническите слабости засенчиха нарастващите геополитически рискове.

25.06.2024 20:30 2мин. четене

Фед не мислят все още за намаляване на лихвите тази година – какво означава това за крипто?

Управителят на Федералния резерв Мишел У. Боуман наскоро обяви, че е твърде рано да се обмисля намаляване на лихвените проценти през 2024 г.

25.06.2024 18:30 2мин. четене

Бумът на изкуственият интелект тепърва предстои – какво означава това за световната икономика?

Изкуственият интелект (AI) е на път да революционизира световната икономика, като според прогнозите до 2030 г. той може да добави невероятните $15.7 трилиона.

25.06.2024 16:00 2мин. четене

Nvidia продължава със загубите – AI токените са на печалба

Свързаните с технологията на изкуствения интелект (AI) криптовалути отбелязаха значим ръст през изминалата седмица, докато акциите на Nvidia загубиха над $400 милиона пазарна капитализация. 

25.06.2024 13:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.