Home

Петролният гигант Saudi Aramco вдига цените за Азия

06.05.2024 18:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Петролният гигант Saudi Aramco вдига цените за Азия

Saudi Aramco обяви повишение на официалните продажни цени на всички изнасяни от нея сортове за Азия, като според Bloomberg цената на Arab Light за доставка през юни ще се увеличи с $0.90.

Този ход допринесе за повишаването на международните цени на петрола, подхранвано от очакванията за повече търсене през лятото, както твърдят от Reuters.

Корекцията на цените обхваща и Европа, като новата цена за “Arab Light” достига $2.90 спрямо регионалния бенчмарк Оман/Дубай. Това е сигнал за по-ограничено предлагане на суров петрол, отбеляза Уорън Патерсън, стоков стратег на ING, като го отдаде на неотдавнашните спадове в цените на петрола и на увеличаването на нетните лонг позиции на търговците в суров петрол тип “Brent“.

Въпреки това повишението на цените за азиатските доставки може да повлияе на маржовете на китайските рафинерии, особено на фона на прогнозите за по-слабо търсене на дизелово гориво, както споменаха от Bloomberg. Анализаторите очакват, че ОПЕК ще удължи съкращаването на производството си, вероятно до края на годината.

Джон Кемп от Reuters предполага, че е възможно съкращенията да бъдат отменени, за да се предотврати по-нататъшен ръст на производството в страните, които не са членки на ОПЕК, като Съединените щати, Гвиана и Бразилия, което би могло да намали пазарния дял на ОПЕК.

Решението на Саудитска Арабия да повиши цените на петрола за трети пореден месец показва увереност в условията на търсене и предлагане, тъй като водещият производител от ОПЕК продължава да ограничава свръхпроизводството. Последните оценки на Bloomberg за производството сочат леко намаление на дневния добив на ОПЕК през миналия месец, въпреки че Ирак и Казахстан все още имат свръхпроизводство.

Под натиска на групата двете държави се съгласиха да компенсират свръхпроизводството си.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Биткойн срещу злато: Питър Шиф и Питър Бранд коментират възможностите

Дългогодишният дебат между Биткойн (BTC) и златото като инвестиционни активи отново предизвика сблъсък между легендарния трейдър Питър Бранд и дългогодишния крипто скептик Питър Шиф.

07.09.2024 21:00 2мин. четене

Мениджър на активи оттегля заявлението си за спот Етериум ETF

Мениджърът на активи WisdomTree поиска да оттегли от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) своето S-1 заявление за спот Етериум борсово търгуван фонд (ETF), повече от три години след първоначалното му подаване.

07.09.2024 17:00 1мин. четене

Компанията зад ChatGPT увеличи платената си потребителска база с над 60%

Бизнес сегментът на OpenAI, включващ продуктите ChatGPT Enterprise, Team и Edu, е увеличил платената си потребителска база с близо 67% от април насам, като към 5 септември е надхвърлил един милион потребители.

07.09.2024 12:30 2мин. четене

Индия ще одобри още две офшорни крипто борси

Индийското звено за финансово разузнаване (FIU) обмисля възобновяването на дейността на още две международни крипто борси.

07.09.2024 11:00 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.