НАЧАЛО Регулации

Европа приема нови регламенти за незабавни плащания

27.02.2024 16:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европа приема нови регламенти за незабавни плащания

Европейският съвет прие регламент, който има за цел да осигури широкото разпространение на незабавните плащания в евро за потребителите и предприятията в ЕС и държавите от ЕИП.

Тези току-що приети разпоредби, които бяха финализирани в сътрудничество между Съвета и Европейския парламент през предходната година, дават възможност на физическите лица да прехвърлят бързо средства в рамките на едва десет секунди, независимо от времето на деня. Тази услуга се простира отвъд националните граници, като позволява преводи между различни държави – членки на ЕС.

Съгласно тези разпоредби доставчиците на платежни услуги, включително банките, улесняващи стандартните кредитни преводи в евро, са задължени да предлагат услуги за незабавни плащания за изпращане и получаване на евро, без да налагат допълнителни такси.

Прилагането на тези правила ще се осъществи на два етапа, с по-кратък преходен период в еврозоната и по-продължителен в държавите от ЕИП.

Тази инициатива не само гарантира достъпността и ценовата целесъобразност на незабавните плащания в евро, но и повишава доверието, като принуждава доставчиците да потвърждават съответствието между IBAN и името на получателя, предоставено от платеца.

Освен това тези разпоредби са създадени, за да подпомогнат европейските платежни институции в конкуренцията им с големите американски играчи като Visa и Mastercard.

В изявление, придружаващо регламентите, се подчертава:

Новите правила ще засилят стратегическата автономност на европейския икономически и финансов сектор, като намалят прекомерната зависимост от финансови институции и инфраструктури на трети държави.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Регулаторът на ценни книжа в Индия готов да надзирава крипто пазарите

Индийският регулаторен орган за ценни книжа предложи на различни надзорни органи да наблюдават търговията с криптовалути, което показва потенциална промяна към разрешаване на частни виртуални активи в страната.

17.05.2024 23:00 2 мин. четене

Френски регулатор отправи предупреждение за крипто борсата ByBit

Френският финансов регулатор подчерта, че Bybit е включена в черния списък от 20 май 2022 г. и няма право да предлага услуги в крипто областта във Франция.

17.05.2024 22:30 1 мин. четене

Турция иска де приведе крипто законите си с международните стандарти

На 16 май управляващата партия в Турция внесе в парламента проектозакон, чиято цел е да регулира криптовалутите. В това законодателно предложение се набляга на лицензирането и регистрацията на доставчиците на услуги в областта на криптовалутите, за да се спазват международните стандарти.

17.05.2024 14:30 2 мин. четене

Краят на Федералния резерв – нов законопроект заплаха за централната банка

Американският депутат Томас Маси обмисля да внесе законопроект за премахване на Федералния резерв, което предизвика разнообразни реакции в крипто общността.

16.05.2024 22:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.