НАЧАЛО Други

Русия не се страхува от санкциите на САЩ – а може би трябва

ноември 14, 2023 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия не се страхува от санкциите на САЩ – а може би трябва

Русия твърди, че не е засегната от санкциите, но признаците говорят за предпазливост. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли западните мерки, като настоя, че Русия се е адаптирала и не се "страхува" от по-нататъшни действия.

Въпреки това руската икономика, макар и да надминава очакванията на фона на конфликта в Украйна, е изправена пред основни уязвимости.

Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за ръста на БВП на Русия през 2023 г. от 1.5% на 2.2%, като отдаде дължимото на значителни фискални стимули, особено на ангажимента за военни разходи в размер на $160 милиарда. Едновременно с това докладът на UBS за глобалното богатство разкри увеличение на благосъстоянието с $600 милиарда през 2022 г. и нарастване на броя на милионерите до 480,000. Въпреки това тези печалби прикриват по-дълбоки икономически предизвикателства.

Санкциите, насочени към приходите от петрол и газ, оказват влияние върху текущата сметка на Русия, като през първите девет месеца на 2023 г. тя е спаднала с близо 80% до $41 милиарда. Приходите от енергоносители, които са основен двигател на икономиката, са намалели с 41% до $25 милиарда през седемте месеца до юли.

Обезценяването на рублата с 10% спрямо щатския долар, въпреки повишаването на лихвените проценти от страна на Банката на Русия, подчертава икономическата слабост.

Последиците от войната се изразяват още повече в сериозен недостиг на работници, като значителна част от населението е зачислено в армията или емигрира. Макар Кремъл да насърчава икономическия оптимизъм, данните сочат една нюансирана реалност: санкциите, намаляващите енергийни приходи, обезценяването на валутата и свързаните с войната предизвикателства колективно възпрепятстват стабилните икономически перспективи.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.