НАЧАЛО Финтех

Революцията на изкуствения интелект във финансовите технологии

април 29, 2023 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Революцията на изкуствения интелект във финансовите технологии

Корпоративните операции във финансовия сектор бяха трансформирани чрез използването на изкуствен интелект (AI).

Това е особено видно при финтех компаниите, които са възприели AI технологията , за да подобрят своите предложения и да изпреварят конкурентите си. С наближаването на 2023 г. се очаква въздействието на AI върху финтех да нарасне още повече.

Ползи от AI във финтех сектора

В тази статия е описано как AI трансформира финтех сектора и какви ползи предлага технологията. Задвижваните от AI виртуални асистенти и чатботове революционизираха начина, по който клиентите общуват с финансовите предприятия, предоставяйки персонализирани предложения и бързи отговори на техните запитвания.

Системите с AI също така подпомагат финтех предприятията при откриването и предотвратяването на измами и по-доброто управление на риска. Автоматизирането на монотонните процедури, персонализирането на услугите и повишената ефективност на AI системите са допълнителни ползи за финтех компаниите.

Съществуват обаче определени опасения относно опазването на неприкосновеността на личния живот и сигурността на данните, както и възможността за предубеденост на AI системите.

Въпреки че финтех компаниите са в изгодна позиция за интегриране на технологията, те са отговорни и за повишаване на финансовата грамотност на потребителите чрез предоставяне на ресурси и инструменти, които помагат за вземане на информирани финансови решения.

Балансиране на технологиите и човешката експертиза във финтех

Използвайки AI алгоритми за оценка на разходните навици на потребителите, финтех компаниите могат да предлагат персонализирани насоки за спестяване на пари или разумни инвестиции.

Въпреки това финтех сектора трябва да балансира технологиите и човешката експертиза, за да гарантира, че хората активно управляват финансите си и вземат разумни решения за финансовото си бъдеще.

Съществуват обаче определени опасения относно опазването на неприкосновеността на личните данни и сигурността им, както и възможността за предразсъдъци от страна на AI системите.

В обобщение, изкуственият интелект навлиза във финтех индустрията и се очаква с наближаването на 2023 г. все повече финансови институции да възприемат системи и стратегии, задвижвани от AI, за да подобрят услугите си.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Русия ще използва крипто борси за международни транзакции

Русия активно оформя своя подход към криптовалутите в страната. През април Антон Силуанов, министърът на финансите на Русия обсъди нова платежна система, която ще включва криптовалути.

май 30, 2023 6:00 1 мин. четене

САЩ може да загубят глобалната си крипто позиция заради тези държави

Според информация от Ясин Елманджра, анализатор в Ark Invest, Съединените щати са изправени пред риска да отстъпят водещата си позиция в глобалната крипто екосистема на няколко държави като Обединените арабски емирства, Южна Корея, Австралия и Швейцария.

май 25, 2023 12:00 2 мин. четене

Скоро няма да видим спот Биткойн ETF на американския пазар според шефа на VanEck

Борсово търгуваните фондове (ETF) напоследък набраха значителна популярност, привличайки разнообразни инвеститори, търсещи експозиция към редица активи.

май 24, 2023 14:30 2 мин. четене

Ripple ще инвестира $1 милиард за разширяването си във финтех пространството

Главният изпълнителен директор на Ripple Labs наскоро обяви плановете си да използва $1 милиард от паричните резерви на компанията, за да разшири обхвата на услугите ѝ.

май 24, 2023 10:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.