НАЧАЛО Други

Meta получи множество жалби за използване на личните данни на потребителите на AI без разрешение

06.06.2024 22:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Meta получи множество жалби за използване на личните данни на потребителите на AI без разрешение

На 5 юни Meta Platforms получи 11 жалби във връзка с предложени промени в начина, по който използва лични данни за обучение на моделите си за изкуствен интелект (AI), без да получава съгласие, което може да наруши разпоредбите на Европейския съюз за защита на личните данни.

Групата за защита на неприкосновеността на личния живот None of Your Business (NYOB) призова националните органи за защита на личните данни да спрат промените на Meta. Жалбите са подадени в Австрия, Белгия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Ирландия, Нидерландия, Норвегия, Полша и Испания.

В нея се твърди, че актуализираната политика за поверителност на Meta, влязла в сила на 26 юни, ще позволи на компанията да използва години наред лични публикации, изображения и данни за онлайн проследяване за своята технология за изкуствен интелект без съгласието на потребителите.

Поради предстоящите промени NYOB поиска спешни проверки от органите за защита на данните в 11-те държави.

Според групата новата политика за защита на личните данни на Meta твърди, че има легитимен интерес да използва данните на потребителите за обучение и разработване на своите генеративни AI модели и други AI инструменти, които могат да бъдат споделяни с трети страни.

Промяната в политиката засяга милиони европейски потребители, като им пречи да премахнат данните си, след като те са попаднали в системата.

NYOB вече е подавала множество жалби срещу Meta и други големи технологични компании за предполагаеми нарушения на Общия регламент за защита на данните (GDPR) на ЕС, който може да доведе до глоби в размер до 4% от глобалния оборот на компанията при нарушения.

Макс Шремс, основател на NYOB, подчерта, че през 2021 г. Съдът на Европейския съюз е взел важно решение по този въпрос, което би трябвало да е водещо при разглеждането на предложеното от Meta използване на лични данни.

Той заяви:

Изглежда, че Meta за пореден път демонстративно игнорира решенията на Съда на ЕС.

Шремс твърди, че е неразумно отговорността за защита на личните данни да се прехвърля върху потребителите. Законът изисква Meta да получи изрично съгласие от потребителите, а не да предоставя скрита и подвеждаща опция за отказ.

Той подчерта, че ако Meta иска да използва данните на потребителите, трябва директно да поиска разрешение. Вместо това компанията е накарала потребителите да поискат изключване от използването на данни, което е неуместно.

През юли 2023 г. Google бе съдена по подобен начин, след като актуализира своята политика за поверителност. Искът обвиняваше Google в злоупотреба с големи количества данни, включително материали, защитени с авторски права, за обучение на изкуствен интелект.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Директорът на OpenAI предполагаемо коментира потенциални промени в компанията

В петък The Information сподели за разговор на Сам Олтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, в който е информирал някои акционери за това как компанията му може да обмисли промяна на структурата.

15.06.2024 20:00 1 мин. четене

Журналистът Алекс Джоунс пред ликвидация на всичките си активи

Съдията от съда по несъстоятелността в САЩ разпореди частните вещи на Алекс Джоунс да бъдат продадени под надзора на съда, но прекрати делото за несъстоятелност на компанията му “Free Speech Systems”, без да поиска нейната ликвидация.

15.06.2024 19:00 2 мин. четене

Coinbase обяви подкрепата си за нова, базирана на Етериум криптовалута

Coinbase подкрепи ролева игра на тема пирати, създадена с помощта на блокчейн технологията, с издаден собствен токен.

15.06.2024 18:30 1 мин. четене

Топ 3 най-големи риска за глобалния икономически растеж

Според последна информация се очаква световната икономика да се стабилизира, но все още има предизвикателства пред нея.

15.06.2024 18:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.