НАЧАЛО Други

Кокаинът напът да задмине петрола като основен износ на Колумбия

септември 15, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кокаинът напът да задмине петрола като основен износ на Колумбия

Според прогнозите на Bloomberg Economics Колумбия е напът да постигне значителна промяна в основния си износ, като кокаинът е на път да надмине петрола.

През първата половина на годината износът на петрол отбеляза 30% спад, докато търговията с кокаин бележи постоянен ръст. Това предполага, че кокаинът скоро може да заеме водеща позиция като основен износ на Колумбия, вероятно още през тази година, както посочи икономистът Фелипе Ернандес от Bloomberg.

Ернандес заяво:

По наши оценки приходите от износа на кокаин са нараснали до $18.2 милиарда през 2022 г., което е забележително близо до $19.1 милиарда, получени от износа на петрол през предходната година. Въпреки усилията на правителството да ликвидира лабораториите, в които листата на коката се преработват в кокаин, производството продължава да се разширява.

През 2022 г. в Колумбия е регистриран рекорден добив от 1,738 тона кокаин, като площта, заета с отглеждането на кока – основната съставка на наркотика, се е увеличила с 13 % до историческите 230,000 хектара (570,000 акра) в сравнение с предходната година, както съобщава Службата на ООН по наркотиците и престъпността.

Ернандес изтъкна, че рязкото увеличаване на производството на кокаин е довело до краткосрочни последици за икономическата активност, вътрешното търсене и международните сметки, въпреки че изглежда не е пряко свързано с представянето на колумбийското песо.

Президентът Густаво Петро, първият ляв лидер на Колумбия, осъществи промяна в подхода на страната към трафика на наркотици. Вместо да се фокусира върху производителите на листа от кока, които представляват най-слабото звено в производствената верига, Петро се стреми да се насочи към наркобароните, които печелят най-много от продажбата на наркотици в чужбина.

Той също така активно води диалог с основните групировки, занимаващи се с трафик на наркотици, с надеждата да сложи край на продължилия шест десетилетия граждански конфликт чрез мирни споразумения.

Тази нова политическа позиция по отношение на наркотиците обаче изглежда неволно подхранва увеличаването на производството на кокаин от нелегални групи, предупреждава Ернандес.

Струва си да се отбележи, че Bloomberg Economics извежда изчисленията си за обема на износа, като взема предвид разликата между производството и конфискациите. Тази цифра може да е по-ниска, тъй като не отчита вътрешното потребление или конфискациите в транзитните страни и страните на местоназначение.

Освен това експортната цена е изчислена чрез коригиране на методологията на средните цени на едро в периода 2015-2018 г., заедно с експортната цена за разходи, застраховка и превоз, изчислена от Андрес Ариас през 2019 г.

Източник: Bloomberg

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.