Cosmos

Cosmos ATOM

Ранк 22
Ранк 22
Cosmos цена в USD:

$11.764

Пазарна капитализация
$4,570,084,669.638
388,476,818 ATOM
24ч Обем
$305,368,597
25,957,642ATOM
Крипто в циркулация
388,476,818 ATOM
Макс : 388476818

Какво е Cosmos

Cosmos (ATOM) е децентрализирана екосистема от независими блокчейн, за която създателят й се надява, че е основата за следващото поколение интернет технологии. Вместо да участва в разделенията между криптовалутите, Cosmos ги обединява, което позволява оперативна съвместимост, обмен на валута и Интернет на Блокчейна (IoB). С други думи Cosmos е екосистема от блокчейн мрежи, които могат да се мащабират и да взаимодействат помежду си.

Cosmos е използвана за пилотни програми на CBDC, трансфери на стабилни монети и от базирани в САЩ банки за разплащания.

Atom (ATOM) е токенът на мрежата, използван от мрежата за стейкинг, както и за токенизация на транзакциите.

ATOM не трябва да се бърка с изоставения проект Atomic Coin (ATOM). Той е основната криптовалута, съществуваща върху платформата Cosmos, която е проектирана да улеснява комуникацията, мащабирането и взаимодействието между независими вериги.

История на Cosmos (ATOM)

През 2014 г. Джае Куон прилага изследванията на Byzantine fault tolerance (BFT) в контекста на публичната блокчейн система за доказателство за залог (PoS) и основава Tendermint Inc.

През 2015 г. Итън Бухман се присъединява към Куон в разработването на Tendermint. Tendermint започна първоначалната разработка на софтуера, а през 2016 г. Cosmos се превърна в реалност. Хъбът на Cosmos беше пуснат в експлоатация на 13 март 2019 г.

Фондация Interchain (ICF) подкрепя разработването на Cosmos. ICF е швейцарска фондация с нестопанска цел, създадена в подкрепа на развитието на Cosmos и на екосистемата, допринасяща за мрежата Cosmos, която е изградена от над 15 компании.

Екипът изгради този продукт благодарение на два компонента, за да се случи това: Tendermint Core и протокол за междублокови комуникации (IBC). Заедно те образуват Мрежата на Cosmos.

Как работи Cosmos?

Основното предназначение на мрежата Cosmos е да прехвърля трансфери от един смарт договор към друг. Да кажем, че човекът X иска да изпрати 10 ETH от блокчейн А към блокчейн Б. Монетите първо се депозират във верига А и се заключват като доказателството за валидиране се изпраща във верига Б.

След това верига Б проверява дали над две трети от валидаторите на верига А са потвърдили заключената сума. След това потвърждение 10-те ETH на човека X се отключват и вече са налични във верига Б, в което и да е децентрализирано приложение (dApp), избрано от X. За да може този процес на оперативна съвместимост да работи надеждно,

Cosmos разчита на три ключови технологии:

  • Tendermint Core (TC) – базовият слой с отворен код, който действа като платформа за разработка на блокчейн. Всеки, който има приложение, може да използва това блокчейн вграждане, за да интегрира собствената си децентрализирана / споделена мрежа, заедно със собствения си BFT-съвместим модел на консенсус.
  • Cosmos SDK – Cosmos Software Development Kit е набор от инструменти с отворен код за създаване на децентрализирани приложения (dApps). Освен това разработчиците могат да използват Cosmos SDK за изграждане на суверенни блокчейн приложения, наречени зони, служещи като смарт договори, вместо да разчитат на единични вериги от първи слой. По този начин е възможно да се създаде взаимосвързан хъб за зони, който захранва междуверижната оперативна съвместимост на Cosmos. Наречени хъб на Cosmos, свързаните с него зони сами по себе си не взаимодействат помежду си, а чрез централния хъб на Cosmos.
  • Inter-Blockchain Communication Protocol (IBC) / Протокол за междублокови комуникации – Следващият слой е слоят за взаимосвързаност, който дава възможност за комуникация между всички отделни вериги. Това създава поредица от взаимосвързани зони и концентратори, които действат независимо, но споделят обща системна архитектура. Това е ключовият слой за обмен на токени, данни и дигитални активи във веригата.

Cosmos интегрира центрове за обработка / проверка, за да работи всичко заедно. Хъбовете използват консенсусния механизъм за доказателство за залог (PoS), за да валидират Tendermint транзакции. Проектът придоби сцепление през последните години, благодарение отчасти на $9 милиона финансирането от Paradigm и Bain Capital.

Как да купя ATOM?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като ATOM е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате Cosmos (ATOM), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата.

Основните варианти за депозит са:

Кредитна/дебитна карта
Банков депозит
Peer-to-peer (P2P)

Къде да купя ATOM?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са: